Kako se resnično ohladiti in pomagati telesu ohranjati ravnotežje in dobro počutje.
Ste vedeli, da imajo živila, ki jih uživamo vsak dan, poleg različnih okusov tudi različno »toplo oz. mrzlo« naravo? Iz izkušenj vemo, da nas vroč cimet in poper vedno pogrejeta. Prav tako spontano v vročini raje posegamo po svežem sadju in zelenjavi.
Malokdo pa ne ve, da še posebej hladilno na nas delujejo grenka živila in da spadajo med živila s katerimi se lahko naravno hladimo, ker je njihova narava hladna, tudi: beluši, brokoli, kitajsko zelje, koruza, zelena, kumare, bučke, krompir, korenje, hruške, lubenice, melone, breskve, banane, citrusi, alge, mung fižol, bučna semena, tofu, ječmen, pšenica, beli riž, ajda in proso.
Poletje je izraz energije ognja, enega od petih elementov, katerih prehajanje in medsebojno igro lahko opazujemo v vseh naravnih pojavih, tudi znotraj sebe in v medosebnih odnosih.
- Ognjena energija, energija srca, ki se naravno dviguje, je topla in živahna. Poletje je čas, ko smo najdejavnejši.
Toda vir zdravja, razvoja in blaginje je ravnotežje in poleti ga zato dosegamo z umirjenostjo. To je čas, ko je treba energijo spuščati nižje v telo in se ogibati nepotrebnim dejavnostim, ki dodatno segrevajo.
Prav zato grenak okus pripada srcu in dvigajoči se energiji ognja, ker povzroča spuščanje energije in s tem poleti vzpostavlja ravnotežje. Ni nenavadno, da se pivo in radič v solati poleti posebno priležeta.
Žal se pogosteje zatekamo k ledeno mrzlim pijačam in s klimami umetno ustvarjenim nizkim temperaturam. Vendar na te način nevede le spodbujamo segrevanje v sebi. Nato stopimo ven, kjer nas zadane val vročine, in da bi izrabili lepo vreme, se odločimo še za izlet s kolesom, tenis… trpimo vročino in hudo načenjamo svoje notranje ravnotežje.
- Da bi se v poletni vročini naravno ohladili, je treba predvsem kolikor se da, zmanjšati telesne in duševne dejavnosti. Opoldan, ko je jang na vrhuncu, si namesto aktivnosti raje privoščite lahko kosilo, da se energija spusti niže. Hrana in pijača pa naj ne bosta mrzli iz hladilnika ampak naj raje vsebujeta živila, ki hladijo s svojo hladno naravo.
Dao prehrane, ki loči delovanje živil na naš organizem na osnovi petih okusov in toplotne narave, kot celotna tradicionalna kitajska medicina, temelji na razumevanju naravnih zakonov, ki delujejo po vsem svetu, ne le na kitajskem. Zato zagovarja tudi uživanje lokalne hrane, saj se kjerkoli smo, lahko mirno zanesemo na modrost narave in enostavno uživamo kar trenutno raste v našem okolju. In kolikor bliže smo ekvatorju, toliko večja je izbira živil, ki hladijo in ljudje raje posegajo po sadju ter lahki hrani.
- Preprosta, naravna in uporabna »Dao prehrana« nam zato lahko koristi v vsaki situaciji.
Poletna kašica za zajtrk
Poleti jemo več surove hrane in pijemo več hladnih pijač. To lahko povzroči vlago v telesu, in če te telo ne more odpraviti, so lahko posledice zelo neprijetne, od prebavnih motenj, kandide, težav s kožo, pomanjkanja energije do artritisa. Uživanje poletne kašice 2 - 3 krat na teden bo preprečilo nastajanje vlage in vam bo dalo energijo, potrebno za uživanje v poletnih mesecih. Kašico pripravimo takole:
- 1 skodelica ječmenovih semen
- 1 skodelica fižola mung
- 1 majhen jam (olupljen in narezan na kockice)
Ječmenova semena in fižol mung (namakamo čez noč ali celo nakalimo – 2-3 dni spiramo) kuhamo 30 min, nato dodamo kocke jama in kuhamo še 20 minut. Če želite dodajte ščepec soli ali naravnega sladila.
Živa Pogačnik, Dao Inštruktorica
www.uzivajmo.com
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?