Neverjetne zdravilne lastnosti spanca

Neverjetne zdravilne lastnosti spanca (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 5. 2016 Vir: Lisa

Če nam trajno primanjkuje spanca, smo utrujeni in bolni in verjetno se moramo spopasti tudi z večjo telesno težo. Znanstveniki so si v tej oceni povsem enotni.

Seveda nikar ne skrbite, če kakšno noč slabše ali pa bolj malo spite. Pomembno je, da ste zjutraj naspani, spočiti in pripravljeni na nov dan. Nekateri za to, da se naspijo, potrebujejo šest, drugi pa tudi devet ur.

Najprej preverimo, za kaj vse je spanec dober.
1. Hitrejše celjenje kožnih poškodb in ran

Med sproščujočim spancem naše telo izloča rastni hormon, ki pospešuje tvorjenje novih celic. Zaradi njih je naša koža videti bolj sveža in med spanjem se še celo rane celijo hitreje.

2. Krepitev imunskega sistema

Znanstveno je tudi dokazano, da se med spanjem krepi naš imunski sistem. Včasih naše telo kar tako, brez razloga, zahteva dodatne odmerke spanja in počitka, ko smo denimo izpostavljeni prehladnim virusom. Spočiti smo tudi manj dovzetni za nove viruse. Znanstveniki univerze v Standordu so tudi dokazali, da naspan imunski sistem tudi lažje zavira rakave celice.

3. Cepiva pri tistih, ki bolje spijo, bolj 'primejo'

Nemški znanstveniki so prišli do zanimivega odkritja, da se pri ljudeh, ki spijo dlje in bolje, razvije veliko boljša zaščita cepiva kot pri tistih, ki spijo manj.

4. Ponoči do sanjske postave

Ponoči naše telo izloča leptin, hormon, ki nam pošilja signale sitosti in poskrbi, da se ne zbudimo lačni. Če nam primanjkuje spanca, se izločanje tega hormona zavre in telo že takoj zjutraj zahteva dodatne kalorije. Dovolj spanja vas torej ščiti pred prekomerno telesno težo in tudi pred sladkorno boleznijo.

Kaj storiti, če ponoči ne moremo spati?

Občasno pomanjkanje spanja lahko nadomestimo z malo daljšim spancem v dneh po denimo zabavi, delu ali pa ob vikendih. Je pa vsekakor bolje, če se držite rednega ritma stanja budnosti in spanja. Če se le da, vedno hodite spat ob isti uri in ob isti uri tudi vstajajte. Zlasti na dopustu.

Naš spanec ima namreč rad rituale. Če zvečer velikokrat pred spanjem popijete toplo mleko z medom, bo ta napitek že sam po sebi signaliziral telesu, da naj se pripravi na spanje.

5. Stvari je bolje enkrat prespati

Najnovejša nevrofiziološka spoznanja dokazujejo pomembnost spanja za tvorjenje našega spomina. Tudi ko namreč izklopimo svojo zavest, so naši možgani aktivni še naprej. Takoj ko zaspimo, začnejo predelovati dogodke in čustva. Uskladiščijo nova znanja in spoznanja, jih povežejo s prejšnjimi, zato se nam včasih tudi zazdi, da naslednji dan sprejmemo boljšo odločitev kot morda dan prej.

Nemirnost – razlog za skrb?

Če se več kot pol ure nemirno premetavate po postelji, potem raje vstanite iz postelje in kaj preberite, prisluhnite glasbi ali pa naredite nekaj sprostilnih vaj.

Kdaj k zdravniku?

Če težave s spanjem trajajo štiri tedne in več, obiščite zdravnika. Smiselna je napotitev k psihologu, nevrologu, internistu ali drugim posebnim specialistom za motnje spanja.

Več: Neverjetno, kaj vse se dogaja v našem telesu, če ne spimo dovolj

Dobro je vedeti!

5 tatov spanja
  • Pozna vadba

Zelo intenzivna telesna aktivnost tik pred spanjem pospeši krvni obtok. Šport naj se raje konča najmanj dve uri pred spanjem.

  • Svetloba

Zatemnite spalnico in poskrbite da daljši spanec.

  • Alkohol

Zvečer nas sicer kar malce uspava, vendar je tako spanje kratko.

  • Veliko vode

Čez dan je super, če pa jo boste pili zvečer, boste ponoči večkrat šli na stranišče!

  • Televizija

Postelja je za spanje, in ne za gledanje TV-sprejemnika.

5 prijateljev spanca
  • Ritem

Dobro je, da vstajate in hodite spat ob istem času.

  • Sivka

Kar naprej nekaj tuhtate? Blagodejni vonji sivke vas pomirijo in vašim možganom sporočajo, da je vse v redu.

  • Rituali

Zaprite oči in si predstavljajte podobo, ki vas pomirja. Rituali so pomembni za sproščen spanec.

  • Sok višenj

Podaljša in poglobi nočni mir, ker vsebuje veliko melatonina.

  • Hladna spalnica

Idealna temperatura je od 15 do 18 stopinj.

Preberite še: Čudežni napitek pred spanjem

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri