Čiščenje doma (in duše): 24 stvari, ki se jih morate znebiti ta trenutek

3. 3. 2022
Deli
Čiščenje doma (in duše): 24 stvari, ki se jih morate znebiti ta trenutek (foto: Timothy Buck | Unsplash)
Timothy Buck | Unsplash

Vse odvečne stvari, vsa navlaka v našem domu predstavlja zastalo energijo, pravijo strokovnjaki za pospravljanje in feng šui. Kar močno vpliva na naše zdravje in počutje.

Saj ne, da si ne bi želeli spremembe in urejenega doma, ki je napolnjen s pozitivno energijo. Ampak … »Kaj pa, če bom to še kdaj rabil/a …?« In tako pridno polnimo tiste 'skrite' kotičke, organizacija pa postaja vse bolj zapletena.

Toda nered nas zadržuje v preteklosti in nas bremeni. Izkoristimo te dni in se znebimo vseh stvari, ki jih ne potrebujemo, da se bomo počutili lažje – telesno in duševno.

Ne veste, kje začeti?

Prvi korak - tu je seznam stvari, ki se jih znebite, podarite ali reciklirajte ta trenutek.

(Na koncu članka pa še 3 top načini, kako poživiti svojo garderobo in se znebiti navlake.)

Kaj torej sodi na seznam stvari, ki se jih morate znebiti ta trenutek:

1. Stari (in zelo verjetno nedelujoči) mobilni telefoni ter vseh pet polnilnikov.

2. Videorekorder, kasetofon, stari daljinci …

3. Revije, ki so starejše od dveh mesecev, in časopisi, ki so starejši od dveh dni. Če bi radi obdržali katerega od člankov, ga izrežite in shranite v mapi.

4. Svinčniki, ki so prazni ali s posušenim črnilom.

5. Stari računalniki in diski (seveda poskrbite, da se najprej znebite vseh osebnih stvari, ki ste jih na njih shranjevali).

6. Dokumenti in računi, ki so povsem zastareli.  

7. Negativne stvari – to so stvari, ki v vas prebudijo negativne občutke, vas razžalostijo ali razjezijo.

8. Oblačila, plašči, čevlji … ki jih niste nosili že pet let.

9. Očala z dioptrijo, ki vam ne ustreza več ter polomljena sončna očala.

10. Darila, ki jih hranite v omari nekje zadaj. Boljše, da gredo k nekomu, ki mu bodo dejansko polepšala dan.

11. Barve in posušeni čopiči (še od takrat, ko ste prvič belili spalnico i prebarvali ograjo), barve, s katerimi se je vaš otrok igral pred desetimi leti in zaloga stvari za vaš hobi, s katerim se ne ukvarjate že več let.

12. Brisače, kuhinjske krpe in posteljnina, ki je popolnoma sprana, polna madežev in strgana.

13. Navodila, še posebej za aparate, ki so se že zdavnaj pokvarili.

14. Plastične vrečke. Vseh 37, ki jih 'skrivate' v omari pod kuhinjskim lijakom, zagotovo ne boste potrebovali, ko se boste naslednjič odpravili po nakupih.

15. Aparati (denimo za peko kruha, pripravo sladoleda in jogurta …), ki jih nikoli ne uporabljate.  

16. Odvečna posoda in pribor. Imejte jih le toliko, kolikor jih boste v resnici potrebovali, ko boste dobili goste (za zabave, na katerih boste gostili večje število ljudi, pa so tako ali tako boljši tisti, ki jih lahko reciklirate).

17. Plastične posode za shranjevanje in odvečni pokrovi. Ja, vse tiste posode od sladoleda, in tiste, ki so brez pokrovov. Raje investirajte v nov set takšnih posod, ki jih boste v resnici uporabljali.

18. Stvari iz shrambe, ki jim je pretekel rok – začimbe, moke …

19. Zdravila, ki jim je pretekel rok.

20. Stara ličila in drugi izdelki za nego.

21. Nogavice, ki nimajo para.

22. Vodiči, ki so starejši od dveh let. Zelo verjetno so neuporabni. Saj se nočete odpraviti na izlet in v muzej, ki se je zaprl leto dni nazaj, kajne?

23. Dodatne prešite odeje, ki so zložene na dnu omare že več let.

24. Vse, kar je podvojenega.

3 top načini, kako poživiti svojo garderobo in se znebiti navlake

Pomlad je tudi idealna priložnost, da poživite svoj videz in obenem notranjost tako, da se znebite kosov oblačil, ki vam ne služijo več in naredite prostor za novo v vašem življenju.

Preverite, kako!

Tu so učinkovite in preproste ideje, kako prenoviti garderobno omaro:
1. Eksperiment z obešalniki

Da bi lažje ugotovili, kateri kosi oblek so zreli za izmenjavo, prodajo ali za v smeti, naredite preprost preizkus, ki ga je v svet poslala Oprah Winfrey: vse obleke obesite na obešalnike s hrbtno stranjo proti levi stranici omare. Tiste kose oblačil in modnih dodatkov, ki ste jih ravnokar uporabili, pa postavite nazaj v omaro, obrnjene v drugo smer.

Po določenem času (odvisno, koliko oblek imate), na primer po enem mesecu, boste imeli točen pregled nad garderobo, ki je ne marate in je posledično ne nosite, in nad priljubljenimi kosi.

Logična posledica: vse, česar niste oblekli, mora proč! Ta eksperiment deluje tudi pri sortiranju igrač, orodja, zbirateljskih predmetov …

Namig: oblačila, ki vam niso (več) prav, a so še v dobrem stanju, lahko izmenjate v kateri od organiziranih izmenjevalnic.

2.  Projekt 333

Courtney Carver je izumila odlično metodo, ki nas izzove, da dovolimo naši garderobni omari zadihati bolj sveže in sproščeno.

Za 3 mesece zreducirajte svoja oblačila na 33 kosov. Na ta način se boste navadili živeti bolj polno po principu manj je več. Vkolikor zaradi službe potrebujete posebno uniformo ali opravo (na primer ogromno kostimov ali poslovnih oblek), številko prilagodite tako, da vam bo zneslo, kljub temu pa upoštevajte, da je bistvo prilagoditev – izhod iz dolgočasne in utrujajoče cone udobja. Z manj kosi, ki jih imate radi in v katerih se dobro počutite, boste prihranili tudi na času, saj zjutraj ali zvečer ne boste pol ure stali pred omaro in tuhtali, kaj dati nase.

3.  Uporabite domišljijo!

Postavljajte si vprašanja, ki bodo ozavestila vaše občutke o določenih kosih blaga in vas spodbudila, da naredite nekaj vse prepotrebnih garderobnih sprememb.

  • Če bi te hlače kupil/a danes, koliko bi bil/a pripravljen/a odšteti zanje? Na kakšen način  lahko nadomestim dolgočasno črno-belo kombinacijo, ki jo zahteva narava mojega dela? Lahko popestrim svoj izgled z modnim dodatkom, ki me poživi? Ali potrebujem deset majic, ki se takoj po pranju raztegnejo in kjer se šivi po nekaj nošenjih povsem zasukajo? So moja oblačila v skladu z mojimi prepričanji? ...

Imate alergijo na določen material? Razmislite o alternativi.

Če imate službo, ki zahteva določeno urejenost, doma pa vam pes in mačka skačeta po stanovanju, potem izbirajte oblačila v barvah, kjer dlake ne izstopajo, in v materialih, ki niso magnet za odpadle ščetine.

Namig: če se hitro naveličate določenega stila, obiščite katero izmed second hand ali vintage trgovinic in zamenjajte svojo garderobo vsakih nekaj mesecev, 'stare' kose pa podarite!

Navdih: Becoming Minimalist, The Spruce