Ste pod stresom? TO je dihalna vaja, ki vam lahko pomaga!

Ste pod stresom? TO je dihalna vaja, ki vam lahko pomaga! (foto: Profimedia) Profimedia
11. 10. 2021

Ste velikokrat v dnevu pod stresom? Vzemite si nekaj minut zase in se umirite s to enostavno dihalno tehniko!

Ste kdaj opazili, kako dihate takrat, ko ste sproščeni? Opazujte svoje dihanje skozi dan. Potrudite se ugotoviti, kako sta povezana vašo dihanje in vaše počutje. 

Skozi dihanje se lahko sprostite. Globoki vdihi in izdihi so ena najbolj enostavnih in učinkovitih metod pri sproščanju telesa. S tem, ko dihate globoko, pošiljate sporočilo svojim možganom, da se umirijo. Vaši možgani pa sporočilo predajo celotnemu telesu. Ob stresnih situacijah lahko pride do pospešenega bitja srca, povišanega krvnega tlaka in ostalih težav, kar pa lahko z dihanjem umirite ali vsaj omilite.

Poleg učinka je velik plus dihalnih vaj, da so enostavne in praktične. Nauči se jih lahko vsak, izvajate pa jihi lahko kjerkoli. Ne potrebujete nobene posebne opreme; vse, kar potrebujete je umirjeno okolje in nekaj minut časa.

Dihanje s trebuhom

Veliko je dihalnih vaj, ki vam lahko pomagajo pri sproščanju. Ena izmed osnovnih tehnik je "dihanje s trebuhom". Če še nikoli niste delali dihalnih vaj je to odličen začetek, preko katerega lahko postavite tudi trdne temelje za v prihodnje.

Pri tej tehniki gre, kot že ime pove, za dihanje s pomočjo trebuha. Sledite naslednjim korakom:

1. Usedite se v udoben položaj

2. Eno dlan položite na svoj trebuh (pod rebri), drugo pa na svoj prsni koš.

3. Globoko vdihnite skozi nos, ob čemer naj se vaš trebuh napolni z zrakom. Z dlanjo začutite, kako se vaš trebuh razširi. Prsni koš ostaja nepremičen.

4. Izdihnite skozi usta. Ob izdihu naj se sprazne tudi vaš trebuh. Prsini koš je še vedno nepremičen.


Takšen vdih in izdih naredite 3-10. Pri vsakem si vzemite čas in dihajte počasi. Dihate lahko tudi z zaprtimi očmi, ob tem pa opazujte, kaj se dogaja z vašim telesom in kako se počutite.

Tehnika 4-7-8

Ko že obvladate dihanje s trebuhom, lahko preizkušate tudi druge tehnike. Ena izmed izjemno učinkovitih v boju proti stresu je tehnika 4-7-8. Pri tej tehniki gre praktično za nadgradnjo dihanja s trebuhom, poteka pa v naslednjih korakih:

1. Usedite se v udoben položaj. Položite eno dlan na svoj trebuh, drugo pa na prsni koš.

2. Naredite vdih s trebuhom in ob tem v mislih štejte od 1 do 4.

3. Zadržite dih in ob tem štejte od 1 do 7.

4. Čas je za izdih. Tudi tukaj izdihnite tako, da se izprazne tudi vaš trebuh, ob tem pa štejte od 1 do 8.

Vdih torej traja 4 enote, zadrževanje diha 7, izdih pa 8 enot. Za optimalen učinek je pomembno, da pri vsakem koraku štejete v enakem ritmu. Vajo lahko ponovite 3 - 7 krat, oziroma dokler se ne počutite bolj sproščeni.

Dihalne tehnike lahko brez težav uporabljate doma, pa tudi v službi. Z njihovo pomočjo si boste vzeli čas zase, si prisluhnili ter se sprostili. Ob rednih dihalnih vajah smo prepričani, da boste lažje obvladovali tudi ovire, ki jih srečate v vsakdanu.