10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Znana Slovenka nam je zaupala: 'Skrivna sestavina mojega učinkovitega dne je...'

Znana Slovenka nam je zaupala: 'Skrivna sestavina mojega učinkovitega dne je...' (foto: profimedia) profimedia
26. 3. 2019 Promocijsko sporočilo

Ste tudi vi med tistimi, ki si jutra ne predstavljate brez kave? Morda to vendarle ni tako slabo. Res je, kava vsebuje kofein, ki telo poživlja, spodbuja in mu daje moč. Če smo utrujeni, nam kava daje magično moč in energijo.

Na družbenih omrežjih smo sicer zasledili, da kar nekaj znanih obrazov ne uživa več kofeina, saj naj bi negativno vplival na zdravje. Za druge pa je kava sveta, je obred, ki je obvezen del vsakdanjika.

Med njimi je tudi znana Slovenka, ki se svoji jutranji kavi ne bi nikoli odpovedala.

Preden vam jo razkrijemo, pa še razveseljujoča novica za vse ljubitelje kave«: kava pomaga, da smo na pomembnih sestankih pri razpravah bolj učinkoviti.

Prav to so ugotovili znanstveniki z ameriške univerze Ohio State: v študiji, ki je bila objavljena v reviji Journal of Psychopharmacology, so zapisali, da nas kavni napitek s kofeinom ne naredi le bolj budne, ampak tudi pripomore k bolj konstruktivnemu skupinskemu delu ter pomaga, da sprejemamo boljše odločitve.

V eksperimentu so ugotovili tudi, da so bili udeleženci pomembnega sestanka bolj komunikativni in so bolje sodelovali med seboj. Prav tako številne študije potrjujejo, da kava izboljša delovanje možganskih funkcij, povezanih s spominom, zbranostjo, reakcijskim časom in motivacijo.

No, da ima kava zares lahko magično moč pa se dobro zaveda tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki pravi da je jutranja kava zanjo nujna za dober začetek dneva. Svojim sledilcem je zaupala, da kavo vedno vzame s seboj v službo in jo pije vse do popoldneva. 

Naj bo tudi vaš ritual pitja kave magičen

O tem, ali je kava zdrava ali ne, je bilo sicer zapisanega že veliko (preberite članek Kava - da ali ne). Dobro pa je poznati tako pozitivne kot tudi negativne učinke, na osnovi katerih se lahko odločimo, kaj je za nas najboljše.

Vsekakor pa jo lahko naredimo bolj zdravo, če upoštevamo naslednjih nekaj preprostih nasvetov o pitju kave:

  • kave nikoli ne uživajmo na prazen želodec,
  • ne dodajajmo ji rafineriranega sladkorja in industrijske smetane,
  • kavo si kuhajmo sami in morda razmislimo o ekološko pridelani,
  • uživajmo jo počasi, naj bo pitje kave osebni magični obred.

Članek je nastal v sodelovanju s:

(promocijsko sporočilo)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri