Tedenski izziv: Kaj lahko naredim za manj obremenjen vsakdan?

Tedenski izziv: Kaj lahko naredim za manj obremenjen vsakdan? (foto: profimedia) profimedia
6. 9. 2018

Izziv je namenjen predvsem tistim, ki vsak dan hitite in ste zaradi tega stalno napeti. Pa vam, ki imate veliko obveznosti in ne veste, kdaj in kako bi se sprostili. Če spremenite nekaj malenkosti, boste lažje zadihali.

Vsak dan bomo naredili eno stvar, s katero se bomo malce razbremenili. Morda sploh ne veste, da vas določene malenkosti v resnici obtežijo in zato skozi življenje stopate brez energije.

PONEDELJEK

Prvi dan izziva bo namenjen pospravljanju prostora, kjer preživite največ časa. Če je to delovni kotiček doma, vzemite veliko vrečo za smeti in se lotite nepreglednega kupa papirjev, ki ste ga pridno gradili že skoraj celo leto. Česa ne potrebujete več? Ostanek smiselno razporedite in pospravite v mape ali predale, tako da vam bo vedno pri roki, a ne na mizi! Potem pospravite vse ostanke hrane in ostale stvari, ki ne spadajo v vaš kotiček. Enako storite v službi. V urejenem okolju boste veliko bolj produktivni, čeprav tega ne boste opazili takoj.

Ker ste se znebili veliko stvari in na mizi pustili le najnujnejše, se nagradite. Okolje opremite z dišečo svečo, oljem sivke, penasto žogico ali drugo stvarjo, ki vam bo pomagala sprostiti jezo v stresnih trenutkih.

TOREK

Odprite rokovnik oziroma urnik, kamor si zapisujete obveznosti. Kakšen je na pogled? Si opravki sledijo eden za drugim, vmes pa je zgolj toliko časa, da uspete priti iz ene lokacijo na drugo? To bo potrebno spremeniti.

Preverite, katere obveznosti lahko prestavite ali prilagodite in katere morajo ostati ob določenih urah ves čas. Vaša naloga je, da v svoj dan vnesete več odmorov, četudi zgolj pol urnih. To naj bo čas, ki je namenjen zgolj vam in ne prevažanju, delanju naloge z otroki in pregledovanjem vsebine sestanka. Počnite, kar si želite: odpravite se na krajši sprehod, ustvarjajte, kuhajte, poglejte priljubljeno serijo, naredite nekaj vaj za sproščanje … Dnevi, ko hitite iz enega opravka na drugega, ne smejo biti stalnica.

SREDA

Aplikacije nam lajšajo življenje in hitro tudi preobremenijo. Tega smo krivi (skoraj) vsi. Čas je, da v roke vzamete telefon in pregledate, kaj zares potrebujete in česa ne. Ker bomo verjetno vsi našli razloge, zakaj bi morali obdržati čisto vse aplikacije, naj postavimo kriterij: izbrisati jih morate vsaj 5. Tako bo čas, ki bi ga porabili za pregledovanje spletnih trgovin, igranje igric in podobno ostal za bolj prijetne stvari. Opazili boste tudi, da bo delo veliko prej opravljeno, ko na telefonu ne boste imeli toliko mamljivih “zapravljivcev časa”.

telefon

ČETRTEK

Kaj nosite v žepih, v torbici ali nahrbtniku, ki ga vsak dan vzamete s seboj? Spraznite površino in stresite vsebino na mizo. Na eno polovico zložite stvari, ki jih nujno potrebujete (denarnica, rokovnik, službene stvari, plastenka z vodo). Na sredino zložite stvari, ki vam večkrat pridejo prav, na primer vrečka za večkratno uporabo, robčki, predvajalnik glasbe itd). Na drugi polovici pa naj bodo predmeti, brez katerih bi lahko preživeli čas v službi in med opravki (med drugim krema za roke, ogledalce, več vrst osvežilnih robčkov, lak za nohte, obliži, ki jih še nikoli niste uporabili).

Začnite tako, da se nekaj dni od doma odpravite brez stvari na drugi polovici mize (torej tistih, ki jih ne boste zelo pogrešali). Postopoma pa izberite tudi nekaj predmetov iz sredine, ki bi jih stalno ali občasno lahko puščali doma. Manj obteženi se boste počutili lažji in bolj sproščeni.

PETEK

Za zadnji dan smo pustili za mnoge najtežji izziv: Prosite za pomoč. Ker niste popolni in ne znate čisto vsega, se boste slej ko prej znašli pred nalogo, ki ji sami ne boste kos. Zberite pogum in končno prosite za pomoč. Naj bo to kopica dela v službi ali kuhanje gurmanskega kosila, vam bo dodaten par rok stvari zelo olajšal, vi pa boste pod manjšim pritiskom.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri