Teh 6 hobijev vas bo naredilo pametnejše

Teh 6 hobijev vas bo naredilo pametnejše (foto: Profimedia) Profimedia
27. 11. 2017

V prostem času lahko poskrbite za »možgansko telovadbo« in s tem izboljšate miselne sposobnosti s preprostimi aktivnostmi. Posvojite katerega izmed teh hobijev.

1. Glasba

Ne glede na to, ali ste kot otrok igrali določen inštrument ali se niste nikoli zares ukvarjali z glasbo, je čas, da se preizkusite tudi na tem področju. Glasbeniki imajo namreč boljše kognitivne sposobnosti kot drugi ljudje, bolje se izkažejo tudi v kreativnosti in motoričnih spretnostih. Med igranjem inštrumenta stimulirate del možganov, ki povezuje obe hemisferi in ustvarja nove povezave. Ne glede na starost, lahko izboljšate miselne sposobnosti z igranjem inštrumenta.

2. Tečaj tujega jezika

Z učenjem jezika povečate delovanje možganov, ki si morajo poleg vseh dnevnih informacij zapomniti še dodatne nove besede. Posledično se boste bolje odrezali pri miselnih dejavnostih in problemih kot so preproste sestavljanke ter križanke. Razliko boste opazili tudi pri resnih projektih in življenjskih situacijah.

In še ena zanimivost: če govorite vsaj dva tuja jezika, imate boljšo prostorsko predstavo kot ostali in večjo koncentracijo. To se zgodi, ker možgane »silite« v drugačno razmišljanje, kar avtomatsko poveča njihovo zmogljivost.

3. Miselne aktivnosti

Že s pametnim telefonom imate nešteto možnosti za miselne uganke, sestavljanke in igre, ki od vas zahtevajo razmišljanje. Čeprav se vam zdi, da je to le zabava, v resnici izboljšujete kognitivne sposobnosti. Kako? Ko so možgani izpostavljeni novi in nepoznani uganki, so prisiljeni najti drugačne načine za iskanje rešitev. Zato se vzpostavijo nove povezave, ki krepijo splošne miselne sposobnosti.

4. Branje

Ni važno, katero zvrst izberete. Lahko berete resne romane, poezijo ali sledite uspešnicam kot je Igra prestolov. Branje bo vedno zmanjšalo stres, povečalo zadovoljstvo in čustveno inteligenco ter razširilo domišljijo. To vam bo pomagalo razumeti svet okrog vas. Bolje se boste odzvali na čustvene potrebe ljudi in hitreje našli rešitve za vsakdanje probleme.

5. Vadba

Šport ne bo poskrbe le za fizično formo, ampak tudi miselno. Vendar ne pretiravajte, še posebej, če ste začetnik. Začnite z lažjimi, manj zapletenimi vajami in napredujte postopoma. Ključ do boljšega delovanja možganov pa je v doslednosti. Z redno vadbo so celice pogosto izpostavljene določeni beljakovini, ki se sprošča med treningom. Zato boste opazili izboljšano koncentracijo, spomin, sposobnost učenja in osredotočenost.

6. Meditacija

Meditacija je znana po svojih pomirjujočih učinkih. Če si vsak dan vzamete le nekaj trenutkov zase, se umaknete v tišino in osredotočite na dihanje ter misli, se boste popolnoma sprostili. S tem bosta telo in misli imela možnost, da se umakneta od vsakdanjega stresa in delujeta bolj učinkovito. Poleg tega s pogosto meditacijo lahko bolje nadzirate svoje misli in občutja ter se naučite pregnati negativnost. Zamenjali jo bosta samozavest in odločnost.

Preberite tudi: