To se lahko zgodi, če poletje preživite na prostem

To se lahko zgodi, če poletje preživite na prostem (foto: profimedia) profimedia
18. 7. 2018

Ne mislimo na to, da odpotujete za nekaj mesecev ali se preselite v divjino, ampak da vsak dan čim več časa preživite zunaj. Bi zmogli?

Da je narava odličen terapevt, ki umiri misli in nas preplavi z novo energijo pa tudi edinstvena telovadnica z vso potrebno opremo, že vemo. Kaj pa bi se zgodilo, če bi večji del poletja preživeli zunaj?

Verjetno, bi v tem primeru tudi sami prišli do nekaterih spoznanj, ki lahko vplivajo na vaš način življenja.

Nič ni narobe, če si vzamete čas zase in za sprostitev. Na to velikokrat pozabimo, saj čutimo obveznosti kot je branje službene elektronske pošte tudi v prostem času, prinašanje dela domov, brskanje po družbenih omrežjih, ta in oni opravek … Da bi si vzeli nekaj trenutkov samo zase, nikakor ne pride v poštev. Pa bi si ga morali, še posebej v stresnem obdobju. Če boste poleti več časa preživeli zunaj (tudi pred domačo hišo), boste spoznali, da vas vse stvari počakajo in da svet še vedno stoji. Ugotovili boste tudi, da imate več energije in na vse gledate malce bolj pozitivno.

Narava ne pozna pritiska. Sprostite se. Gozdovi, jezera, reke in gore vam ne postavljajo zadnjih rokov za to, da odrastete, osebno napredujete, se soočite s strahom. To boste storili, ko boste sami pripravljeni. Za zgled vzemite seme drevesa. Ne glede na to, kako zelo boste pritiskali nanj in vztrajali, naj raste hitreje, se kaj takega ne bo zgodilo. Pomislite o sebi. Ali pri čem preveč pritiskate nase in skušate vplivati na stvari, pri katerih ne morete storiti ničesar? Morda bi morali pustiti, da se dogodki razvijejo ob primernem trenutku, medtem pa si lahko zagotovite zdravo okolje. Obkrožite se z ljudmi, ki vas podpirajo in ob katerih se dobro počutite. Počnite aktivnosti, v katerih uživate.

Dovolj je za vse. Ko čas preživljate zunaj, nimate skrbi s tem, da bi si morali nabrati čistega zraka, ker ga bo drugače zmanjkalo za vas. Nihče ne bo prikrajšan za čudovit pogled z vrha hriba in osvežujoč občutek po skoku v Sočo. Vsi smo preskrbljeni z naravnimi danostmi, če si le vzamemo čas zanje. Zato brez skrbi povabite še prijatelje in se odpravite na izlet v naravo.

Sonce vedno vzide. Čisto vsak dan pride na nebo, ne glede na to, kako temna, viharna in grozna je bila noč. To daje pomirjujoč občutek in jasno sporočilo tudi za življenje: tudi, ko je obdobje težko in stresno, bo slej ko prej minilo. Potem se bo pokazala svetloba in prinesla lepše stvari. Ko se znajdete v takšni situaciji, vstanite nekaj trenutkov prej in se zazrite v sončni vzhod (ali pa počakajte na zahod, ki je prav tako zanesljiv).