Top 6 začimb za hladne dni + živila, ki nas bodo pogrela

Top 6 začimb za hladne dni + živila, ki nas bodo pogrela (foto: pexels) pexels
7. 12. 2020 Vir: Lisa

Če boste v hladnih dneh jedli živila, ki grejejo ter jedem in napitkom dodali ščepec ostrih začimb, vam bo prijetno toplo.

Katera hrana greje in je pripročljiva v hladnih dneh? 

V zimskih dneh naj bo na jedilniku bolj "močna" hrana: koleraba, zelje, repa, rdeča pesa, leča, buča, česen, čebula, por, hren, ajda, rž, proso in koruza. Grejejo tudi jajca in oreščki ter med. Od začimb greje (poleg spodaj naštetih) še: poper, šetraj, janež, klinčki in muškatni orešček.

Katera živila hladijo in niso pripročljiva v mrzlih dneh? 

Ogljikovi hidrati, sladkarije in grenke jedi, mlečni izdelki, od začimb koriander, tudi kokosovo in sončnično olje, banane, citrusi, paradižnik... 

TOP 6 ZAČIMB ZA HLADNE DNI

Skoraj vse pikantne začimbe grejejo telo, zato si jih večkrat privoščite v hladnih dneh. Pomagale vam bodo pri vzpostavljanju ravnovesja v telesu. 

1. Kurkuma

Tesna sorodnica ingverja se uporablja kot začimba največ v indijskih in šrilanških jedeh. Njena korenika vsebuje eterično olje, ostre snovi in barvilo, ki jedem daje močno rumeno barvo.

Njena rahlo pekoča aroma, ki spominja na ingver, spodbuja želodčne sokove in daje topel občutek v trebuhu.

Preberite: Kurkuma ščiti pred zastrupitvijo jeter

2. Cimet

Cimet je prav tako topla začimba, ki ogreje naše telo in pomaga pri prehladih. Uporabljali so ga tudi za uničevanje virusov gripe in pri bronhitisu. Poleg tega je še afrodiziak in olajša prebavo (zlasti maščob). Učinkovit je tudi, kadar nam je slabo in nas sili na bruhanje ter ob morebitnem vnetju želodčne sluznice.

Pri uživanju cimeta ne pretiravajte: uporabite ga od 1/4 pa do 3/4 čajne žličke dnevno.

Poglejte si: Zdravilni učinki cimeta

3. Orientalska kumina

Okus orientalske kumine, ki jo poznamo tudi pod imenom kumin, se bistveno razlikuje od kumine, ki jo običajno uporabljamo. Rastlina je razširjena od vzhodnega Sredozemlja do vzhodne Indije, uporabljajo pa jo predvsem v pakistanski in indijski kuhinji.

Vsebuje veliko eteričnega olja, ki pomirja prebavne težave in preprečuje vnetja, slovi pa tudi kot afrodiziak.

4. Gorčica

Pred razširitvijo uporabe popra in čilija je bila gorčica poleg hrena edina ostra začimba, ki so jo imeli na voljo evropski kuharji. Gorčično seme vsebuje glukozinolate, zaradi katerih ima gorčično olje oster, pekoč okus.

Gorčično olje poživlja delovanje želodčnih žlez in s tem ureja prebavo ter poživlja krvni obtok.

Preberite: Gorčica - pekoče zdravilo

5. Kardamom

Kardamom je značilen za kulinariko jugovzhodne Azije in je obvezna sestava karija, v arabskih deželah pa ga dodajajo tudi v kavo. Njegov ostri, a osvežujoči okus nekoliko spominja na evkalipt. Diši po limoni in ob dotiku tudi po cimetu. Kardamom vsebuje eterična olja, ki najbolje delujejo, kadar zelene stroke nekoliko strete.

S kardamomom začinjene jedi izboljšujejo splošno dobro počutje, začimba pa je poznana tudi kot afrodiziak.

6. Čili

Čili in druge pekoče paprike vsebujejo snov kapsaicin, ki jih naredi pekoče in v ustih povzroči žgočo bolečino.

Kapsaicin širi kapilare po celotnem telesu in povzroči, da se aktivirajo receptorji za bolečino. Ti v možgane pošljejo signale, da smo zaužili nekaj vročega, kar povzroči pekoči občutek, povišan srčni utrip in povečano izločanje endorfinov – hormonov sreče.

Toplo se oblecite, gibajte se in oživajte hrano, ki greje, pa vas zagotovo ne bo zeblo! 

ali pa Izjemne zdravilne lastnosti cimeta in pomaranče