Velikonočno jajce - svojevrstna umetnina

Velikonočno jajce - svojevrstna umetnina (foto: Osebni arhiv ustvarjalcev) Osebni arhiv ustvarjalcev
30. 3. 2013

Na velikonoč­no okrašeni mizi ne smejo manjkati pirhi. Mi smo za vas izbrskali nekaj zanimivih idej in slovenske ustvarjalce povprašali, kako so pirhe izdelali.

Petelinček

Velikonočni petelinček

Postopek izdelave petelinčka nam je zaupala Tjaša Korbar (Sedem sanj). "Jajce iz stiropora zalepimo na leseno palčko. Od vrha navzdol ga postopoma mažemo z lepilom in nanj lepimo vrvico. Pirh lahko še dodatno okrasimo s koščki filca, lahko pa tudi z bleščicami različnih oblik."

Okrasni servietni pirhi

Okrasni servietni pirhi

"Na plastični pirh z lepilom za servietno tehniko prilepimo primerno velik motiv iz prtička. Ko se lepilo posuši, pirh zaščitimo z akrilnim lakom in okrasimo s pentljo in s satenastim trakcem," je razložila Tjaša Korbar, članica društva SSU.

Keramični pirhi

Keramični pirhi

"Mozaik pirhi so narejeni iz keramičnih ploščic, osnova je stiropor, zafugirani pa so s fugirno maso," je razložila mojstrica mozaikov Majda Šumnik, katere umetnine si lahko ogledate na njenem Facebook profilu.

Leseni velikani

Leseni pirhi

Velikanska pirha iz češnjevega in slivovega lesa sta delo Jožeta Koželja, ki iz lesa izdeluje različne unikatne izdelke, ogledate si jih lahko na Facebook profilu Objemi Drevo Koželj.

Marmorirani pirhi

Marmorni pirhi

"Barve za marmoriranje z gobico nanašamo na površino plastičnih jajc tako, da deloma prekrijemo prejšnjo barvo. Na suho površino nato nanesemo aktivator, ki povzroči, da se barve med seboj premešajo," je postopek opisala Martina Križaj;

Tjaša Korbar pa jih je izdelala drugače. "V večjo posodo nalijemo vodo in nanjo nakapamo barve za marmoriranje, z zobotrebcem naredimo poljubne barvne vzorce in vanje potopimo plastičen pirh. Ker se barva ne meša z vodo, se bo prilepila na pirh."

Pirhi z luknjicami

Pirhi z luknjicami

Za pirhe, ki jih je izdelala Mirka König, je treba imeti nekaj občutka. "Jajca izpihamo, operemo in osušimo. S svinčnikom označimo, kje bodo luknjice, in jih zvrtamo s svedrom ali s stožčastim brusilnikom. Ko so luknjice narejene, robove okrasimo z voskom."

Mozaični pirhi iz jajčnih lupin

Mozaični pirhi

Martina Križaj, članica društva Slovenski svet ustvarjalnosti, se je izdelave pirhov lotila iz jajčnih lupin. "Jajčne lupine prebarvamo z akrilnimi barvami. Suhe nato zdrobimo in male lupinice lepimo na jajčka iz stiropora. Razpoke zapolnimo s fugirno maso. Za dovršen videz pa pirhe prevlečemo s svetlečim lakom."

Pikapolonice

Pirhi pikapolonice

Za izdelavo pikapolonic, ki se jih bodo razveselili otroci, lahko uporabimo plastična, iz stiropora ali kokošja jajca. "Pobarvamo jih z rdečo barvo za pirhe ali z rdečo akrilno barvo. S črno akrilno barvo naredimo obraz, črto na sredini in pike; z belo barvo narišemo oči in usta. Za tipalke izrežemo dva trakca, nogice pa izdelamo iz kosmatih žičk," je postopek opisala Zvonka Žvegler (Zvegi Art).

Izdelke izbrala in napisala: Metka Pravst, foto: osebni arhiv ustvarjalcev