Zdravljenje z vodo - pri čem vse vam lahko pomaga

Zdravljenje z vodo - pri čem vse vam lahko pomaga (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 8. 2016

Blagodejnih učinkov vode so se zavedali Egipčani in Kitajci že pred našim štetjem. Prvi, ki je utemeljil in razširil zdravljenje z vodo, pa je bil Sebasijan Kneipp, ki je pri štiriindavjsetih zbolel za turbekulozo in si z vztrajnostjo po enem letu utrjevanja z vodo povrnil zdravje. 

Na podlagi svojega uspeha je izdelal sistem zdravljenja z vodo, danes vsem znano hidroterapijo, in ga razširil med ljudi.

S hidroterapijo izrabljamo nekatere fizikalne lastnosti vode, na primer: obdrži toploto ali mraz, telo je v vodi lažje, pritisk vode.

Zdravljenje z vodo vam lahko pomaga pri:

  • razstrupljanju 
  • sproščanju
  • izboljšanju krvnega obtoka
  • izboljšanju napetosti in barve kože
  • okrepitvi imunskega sistema.

Začnite že danes in si čez poletje utrdite in poživite telo.

Skrbi utopite v vodi

Oddaljite se od hrupne množice in poskusite plavanje 'mrtvaka'. Ali počivajte na vodni blazini. Stres bo popustil, obdal vas bo občutek breztežnosti in globoke sprostitve.

Nasvet: ne pozabite se dobro namazati s sončno kremo. Če boste dolgo ležali na blazini, se kaj hitro lahko zgodi, da boste prišli nazaj rdeči kot kuhan rak.

Kako pa se lahko znebite napetosti ob koncu dopusta. Ali če si počitnic sploh ne morete privoščiti.

Umirite se, zamižite in si predstavljajte gibanje valov, njihovo šumenje in bučanje. Poslušate lahko tudi posnetek šumenja morja. Začutite toplino žarkov, kot da se še vedno poigravajo z vami in vas ščegetajo. Moč misli je silnejša, kot si mislite – z mislimi se lahko ubranite stresa in tako hudih bolezni, kot je rak.

Bosonogi po svetu

Kneipp je trdil, da se z nošnjo sandalov pomehkužimo in da oviramo krvni obtok, medtem ko naj bi hoja po vodi, mokri travi in mokrih kamnih ali celo po snegu utrjevale telo. Če bi več hodili bosi, bi bilo morda res manj težav s ploskimi nogami, pa tudi manj težav z mrzlimi nogami in rokami, ki so lahko posledica slabšega krvnega obtoka.

Za hojo po vodi, trati in kamnih izkoristite poletje.

Plavanje

Plavanje je celosten šport. Če želite harmonično razvito in oblikovano telo in če si želite razbremeniti hrbtenico od prisilnega sedenja, svetujemo čim več plavanja.

Zlasti idealno je za tiste z močnejšo postavo. Voda, ki bo 'prevzela' nase dobršen del vaše teže, vas bo prijazno rešila številnih težav, ki jih lahko povzročajo 'kopenski' športi (npr. obremenitev sklepov). Pa še na težave z vročino se lahko požvižgate.

Plavanje pa ni le mahanje z rokami in tekma 'kdo bo prej priplaval do otoka'. Če plavate počasneje ali z zmerno hitrostjo, lahko z njim odpravite anksioznost, depresivnost, omilite težave z nespečnostjo ter izboljšate delovanje svoje ustvarjalne, desne strani možganov, ki je običajno zapostavljena za znanstveno in verbalno levo stranjo.

Zdravilni darovi morja

Med najpomembnejše morske darove vsekakor sodita slanica in solinsko blato. Uporabljata se za lajšanje revmatičnih bolezni, pri stanjih po operaciji, kožnih, ginekoloških in dihalnih težavah.

Nasvet: ko boste šli na morje, se pozanimajte, ali je kje v bližini kakšna plaža z morskim blatom. Čeprav se vam bo najprej gnusilo, premagajte strah in se vseeno namažite z blatom, ki vsebuje pravo bogastvo mineralov in drugih elementov.

Preberite še Tegobe, ki jih lahko pozdravite kar z vodo

Značke: voda