Z dihanjem nad stres

Z dihanjem nad stres (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
23. 1. 2015 Vir: Lisa

Za trenutek se ustavite in se osredotočite na svoje dihanje!

Zrak vdihavamo ves čas, in sicer 12- do 16-krat na minuto, a tega sploh ne opazimo. To je proces, pri katerem ne moremo ničesar narediti narobe – konec koncev dihanje poteka povsem spontano. Za to se moramo zahvaliti možganom in vegetativnemu živčnemu sistemu.

Morda pa ne veste, da se lahko umetnosti pravilnega dihanja naučite z zelo preprostimi vajami.

Pazite na dihanje

Večina ljudi pri dihanju uporablja le zgornji del pljuč, dihajo preplitko, njihovi izdihi so prekratki. Hitro so utrujeni, zbiti, imajo težave s koncentracijo, bolj pa so tudi dovzetni za napetosti in bolezni, kot so na primer gripalni infekti in težave z želodcem in črevesjem. Ne pozabite, da lahko sami zavestno vplivamo na to, kako dihamo.

Pravilno dihanje

Predvsem kadar smo v stresu in hitimo, zrak v naš prsni koš prihaja s plitkimi in hlastnimi vdihi. Posledica? Telo ni optimalno oskrbljeno s kisikom, prepona, najpomembnejša dihalna mišica, pa nima prav nobenega dela.

Za trenutek se ustavite in se osredotočite na svoje dihanje! Globoko in enakomerno dihanje s trebuhom sprosti organizem in pomiri bitje srca.

Bodite pozorni, da se trebuh pri vdihu izboči, pri izdihu pa potegne navznoter. V vas se bo postopoma naselil občutek miru in sproščenosti.

Z dihanjem nad stres

V trenutkih, ko smo pod stresom, potrebujemo predvsem temeljito dihanje.

Z naslednjimi tremi vajami si boste načrpali novo energijo in odpravili stres iz telesa in duše.

Kako jih izvajati, si poglejte TUKAJ.

Najboljše pri tem: lahko sedite ali stojite, vaje pa lahko izvajate na domačem kavču, v trgovini, na avtobusni postaji in tudi v pisarni.