Začimbe jedem izboljšajo okus, obenem pa vplivajo tudi na zdravje in dobro počutje.
Ingver – za boljšo prebavo in preprečevanje bolezni, saj deluje protivnetno.
Dodajte ga: morskim jedem, zelenjavnim juham in sladicam – svežega ali suhega.
Koriander – uravnava raven inzulina (oziroma pospešuje njegovo izločanje) in holesterola.
Dodajte ga: ragujem, omle-tam, juham – svežega nase-kljajte pred serviranjem, lahko uporabite tudi
semena.
Kumina – proti prebavnim težavam (napenjanju, vetrovom) in bolečinam v želodcu.
Dodajte jo: eksotičnim jedem v kombinaciji s karijem in čilijem, solatam iz zelja in rdeče pese, domačemu kruhu.
Kurkuma – lajša menstrualne bolečine, pomaga pri želodčnih težavah in čisti kri.
Dodajte jo: ribam, belemu mesu, rižu in kumarični solati.
Žafran – pospešuje prebavo, blaži krče in povečuje libido.
Dodajte ga: mesnim in ribjim juham ter rižotam.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?