Začimbe za boljše počutje

30. 8. 2008
Deli

Začimbe jedem izboljšajo okus, obenem pa vplivajo tudi na zdravje in dobro počutje.

Ingver – za boljšo prebavo in preprečevanje bolezni, saj deluje protivnetno.

Dodajte ga: morskim jedem, zelenjavnim juham in sladicam – svežega ali suhega.

Koriander – uravnava raven inzulina (oziroma pospešuje njegovo izločanje) in holesterola.

Dodajte ga: ragujem, omle-tam, juham – svežega nase-kljajte pred serviranjem, lahko uporabite tudi

semena.

Kumina – proti prebavnim težavam (napenjanju, vetrovom) in bolečinam v želodcu.

Dodajte jo: eksotičnim jedem v kombinaciji s karijem in čilijem, solatam iz zelja in rdeče pese, domačemu kruhu.

Kurkuma – lajša menstrualne bolečine, pomaga pri želodčnih težavah in čisti kri.

Dodajte jo: ribam, belemu mesu, rižu in kumarični solati.

Žafran – pospešuje prebavo, blaži krče in povečuje libido.

Dodajte ga: mesnim in ribjim juham ter rižotam.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek