Zakaj se v množici prijateljev počutite še bolj osamljeno

Zakaj se v množici prijateljev počutite še bolj osamljeno (foto: Profimedia) Profimedia
10. 9. 2017

Ker smo vsak dan zaposleni z delom, služenjem denarja in opravki, ne opazimo, da ob tem rušimo mostove z ljubljenimi osebami. Čeprav imamo ljudje nenehno željo po družbi in iskanju podpore, vam sklepanje neštetih prijateljstev morda ne bo prineslo sreče.

Občutek osamljenosti in osamljenost

Občutka osamljenosti ne smemo enačiti z dejansko osamljenostjo. Pomislite na to situacijo: na družinskem srečanju ste vsi skupaj zbrani ob mizi dobrot, vendar si skoraj vsi čas krajšajo s pametnimi telefoni. Nihče od njih ni zares osamljen, vendar nekateri kljub temu čutijo praznino. Ko se posvečajo ljudem, ki niso prisotni, zamujajo neposredno komunikacijo s sorodniki in družbo. Vsaka vrsta ločitve, tako dobesedna kot čustvena, nam data občutek osamljenosti in oddaljenosti od pravih pogovorov. Del problema pri sklepanju prijateljstev z namenom zapolnjevanja praznine je, da so takšni odnosi zgolj površinski, v realnosti pa se nanje verjetno ne bi zanesli in jim ne bi izdali svojih najglobljih skrivnosti, kot to počnete z najboljšimi prijatelji.

Se sreča skriva v množici prijateljev?

Vsakokrat ko se prijavite na družbena omrežja, ustvarjate povezave z ljudmi. To so lahko dolgoletni prijatelji, bežni znanci in celo neznanci, ki vam pošljejo prošnjo za prijateljstvo. Splet zamegli meje med tistimi, ki jih zares poznate in temi, ki jih še nikoli niste srečali. Nekdo ima lahko na Facebooku 1000 prijateljev in osebno pozna le 50 izmed njih. Visoka številka ne pomeni, da ste zaščiteni pred osamljenostjo. Podobno je z aplikacijami za spletne zmenke. Če potrebujete nov zagon za nadaljevanje dneva, čutite potrebo po komplimentu in pozornosti, vam takšne aplikacije vse to ponudijo v nekaj minutah. Vendar so tovrstne potešitve lahko škodljive. Nekaj ur po pogovoru z osebo, ki vas hvali in o vas govori le najlepše, se boste počutili bolje, potem pa bo občutek splahnel in v vas se bo naselila še večja osamljenost.

Manj je več

Več plitkih odnosov kot boste zgradili, bolj osamljene se boste počutili. Podobno je lakoti. Kadar ste zelo lačni, pojeste karkoli, tudi če ni na prvem mestu vaših najljubših kulinaričnih specialitet. Odnosi, ki jih gradimo več časa, so globlji in nas povežejo na povsem drugi ravni. Takrat začutite, da s to osebo lahko delite misli in občutke, saj vas ne bo obsojala. Pričakujete njeno podporo in jo pogrešate, kadar dlje časa nimate stika. Navidezna prijateljstva so začaran krog: čutite osamljenost, pogovarjate se z ljudmi, ki jih komaj poznate, in ko vas zapustijo, je v vas spet praznina. Bolje je imeti dva prava prijatelja kot 20 znancev.

Preberite tudi: