Zakaj v življenju še niste našli ravnotežja? (in kako to storite)

Zakaj v življenju še niste našli ravnotežja? (in kako to storite) (foto: profimedia) profimedia
24. 11. 2020

Odgovor je preprost: ker je precej težko. 

Verjetno si predvsem trenutno želimo, da bi naše življenje imelo več ravnotežja, ali da bi ga bolje vzdrževali. Začnimo s tem, zakaj še nismo uspeli uravnovesiti vseh pomembnih področij in kako lahko to izboljšamo: 

Ne določite, kaj ravnotežje za vas pomeni

Precej lahko je reči, "ujemi ravnotežje", kot to dejansko storiti. Še posebej kadar ne veste, kaj pravzaprav to pomeni. V tem primeru cilja ne boste morali doseči. 

Da bi to spremenili, si nekaj časa zapisujte občutke in misli, ki se vam utrnejo ob besedi ravnotežje. Predstavljajte si, kako bi izgledalo vaše uravnoteženo življenje. Kaj bi bilo drugače? Kaj bi morali odstraniti in kaj dodati? 

Ne urite se v samodisciplini

Morda imate prvo točko urejeno in natanko veste, kako bi lahko izgledalo vaše življenje. A vam manjka nekaj samodiscipline, da to uresničite. Zakaj je pomembno, da se urite v tem?

Brez discipline začnemo odlašati na jutri, zapravljamo čas za manj pomembne stvari, opuščamo ... Vse to bo pustilo le sledi krivde, preobremenjenosti in pomanjkanja ravnotežja. 

Pomanjkanje doslednosti

Težko je začeti, še težje pa dosledno slediti temu, kar ste določili. Motivacija ostane prvih nekaj dni, potem pa morate vsakič znova iskati razloge, zakaj nekaj počnete. Pomislite tako: bi res naredili kaj dobrega zase, če bi en teden jedli zdravo, naslednji teden pa hitro hrano? Ne ravno. 

Zato razmislite, na katerem področju vam primanjkuje doslednosti. Še posebej bodite pozorni na hrano, gibanje, spanje in sproščanje, saj na te načine skrbite zase. 

Ne načrtujete

Iskanje ravnotežja je precej težje, če ne načrtujete podrobno vseh za vas pomembnih področij. Hitro se bo zgodilo, da boste pod kopico obveznosti pozabili nase in se na koncu dneva samo zgrudili v posteljo, preskočili obrok ali opustili hobije, ki vas osrečujejo. 

Zato se potrudite, da v svojem rokovniku vedno načrtujete podrobnosti za prihajajoči teden. S tem se boste izognili prekrivanju stvari, pomanjkanju časa in presenečenjem kot so pozni prihodi domov. 

Ne poskrbite zase

Ko žonglirate med službo, otroki, družabnim in ljubezenskim življenjem zlahka pozabite nase. Vse prej našteto bo zaman, če ne boste na prvo mesto postavili SEBE. Le sproščeni, spočiti, zdravi in polni energije boste lahko naredili kaj dobrega za službo, družino, prijatelje ... 

Zato naj bo čas za vas VEDNO na urniku. 

Po predlogi The Blissful Mind