Zaljubljeni v knjige: Branje med vrsticami vam da odgovore na vsa vprašanja

24. 6. 2020
Deli
Zaljubljeni v knjige: Branje med vrsticami vam da odgovore na vsa vprašanja (foto: profimedia)
profimedia

Modrost iz naslova pripada Milanu Krajncu, pisatelju, ki je pred nekaj dnevi zaključil svojo 30. knjigo. Kaj se lahko naučimo od fizika, psihoterapevta in učitelja življenja?

Mladost pisatelja Milana Krajnca ni bila najlažja: pri njegovih 14 letih je njegov oče, ki je imel težave z alkoholom, naredil samomor. To je bilo zanj sprva olajšanje, čez kakšno leto pa je preko prijateljev in znancev začel raziskovati očetovo življenje. 

Tudi izkušnja iz otroštva je bila verjetno navdih za Milanove knjige, v katerih ponudi zanimive misli za življenje, vpogled v svet moških in žensk ter celo v komunikacijo z nezemljani. Tokrat se osredotočamo predvsem na 7 njegovih knjig: 

  • Priročnik za ženske
  • Priročnik za moške
  • Ni ona kriva, da ni moja usoda
  • Doktor življenja
  • Komunikacija z nezemljani
  • Modrosti
  • Dinamični model vodenja podjetja

Podrobnosti boste morali izvedeti sami, ko se boste zatopili v branje in pregnali deževen dan. Nekaj modrosti učitelja življenja pa vam vseeno ponudimo. Ko spregovori o svojem delu kot psihoterapevt, pove, da klientom svetuje naslednje: "Vsako jutro imejte sestanek sami s seboj. Vprašajte se, kaj želite danes doseči in zakaj ste se prebudili?" Zvečer morajo preveriti, ali so dosegli, kar so si zastavili. S to nalogo dan začne dobivati smisel, saj ga omeji na začetek in konec. 

Med njegove kliente spadajo tudi ljudje iz poslovnega sveta, za katere je izdelal model dinamičnega vodenja. Njegov pristop je odkrit in direkten: direktorje naravnost vpraša, kako in zakaj vodijo. Kaj bi lahko pri sebi spremenili? Odziv ni vedno pozitiven, saj ga posamezniki, ki ne želijo sprejeti, da je težava v njih samih, že na začetku odslovijo. Krajnc pravi, da je skozi celoten proces v njegovi karieri do sedaj prišlo le 7 oseb. Da bi pri sebi sprejeli negativne stvari in prestali vse psihološke procese, pravi, naj dodamo šport in zdravo prehrano. 

Zanimiv pogled ima tudi na dejstvo, da brez telefonov skoraj ne moremo živeti in da smo druženje zato postavili na drugo mesto. Tako pojasni: "Postali smo si tujci, medtem pa smo sami sebe bolje spoznali." Prepričan je, da se bo po obdobju osredotočanja na pametne telefone tehnologija počasi umaknila.

Na svet gleda kakor fizik, kar boste opazili v njegovih knjigah. Za pokušino je tu nekaj besed iz knjige z naslovom Modrost: 

Ko se ozrete vase, boste videli najlepši del narave. 

Tistim, ki so ustvarili svoj svet, slabo vreme ne more škoditi. 

Čas imate za vse, kar vas zanima. Če rečete, da nimate časa, v resnici pmeni, da vas ne zanima. 

Ne bojte se biti sami, temveč biti v prostoru z ljudmi, s katerimi se ne morete pogovarjati. 

Neuspešni in v krizi ste samo takrat, ko ne živite v skladu s svojimi srčnimi željami. 

Nekaterih stvari v življenju ne boste načrtovali, a se bodo zgodile prav tako, kot ste si po tihem želeli. 

Preverite tudi: 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ