Zakaj si je dobro privoščiti zimski sprehod?

Zakaj si je dobro privoščiti zimski sprehod? (foto: profimedia) profimedia
19. 1. 2023

Vas nizke temperature zadržijo notri in greste ven le, ko je nujno? Verjetno boste spremenili mnenje, ko vam povemo, zakaj si je dobro privoščiti zimski sprehod. 

Vsi, ki ste se zadnje čase malce sprehodili po svoji okolici, ste morda opazili, da so sprehajalne poti precej prazne in ni nikakršne gneče. Sneg in mraz marsikoga preženeta na toplo, vendar je toliko pozitivnih posledic, ki jih sprehod prinese, da je vredno navado obdržati tudi pozimi. 

Zimski sprehodi so lahko prijetni, če se znate pravilno obleči in si vzamete čas zanje. Vsekakor bo počutje boljše kot prej, zato se odpravite na sprehod vsaj ob dnevih, ki so za vas najbolj stresni. 

Tu je nekaj dobrih posledic zimskega sprehoda: 

Sprehod za bistre misli

V dnevu prejmemo bistveno več informacij, kot si jih lahko zapomnimo. In čeprav možgani predvidijo, kaj bi bilo dobro shraniti in kaj pozabiti, se velikokrat zdi, da bo um eksplodiral, ker je prenasičen. Takrat potrebujete sprehod, ali vsaj stopite na mrzel zrak, če nimate dovolj časa. 

Hladen zrak bo zbistril vaše misli in se boril proti stresu, da se boste vrnili mirnejši in pripravljeni na nadaljevanje z delom ali opravki. 

Spočijte oči

Razglejte se po naravi. Kaj opazite? Kakšna so drevesa, kako dišijo, se je sneg že stalil? Usmerite pogled proč od ekrana. Telefon pustite v nahrbtniku ali žepu in se razglejte po okolici. Čutite, kako napetost v očeh pojenja in kako se sproščate. 

Cenite te majhne trenutke na sprehodu. Ko boste hvaležni za vse, kar imate in kar se vam zgodi v dnevu, boste veliko lažje gledali na negativne situacije in z njimi opravili. 

Rekreacija

Pozimi veliko ljudi zanemari telovadbo, ker ne morejo vaditi zunaj in odpadejo aktivnosti kot sta tek in kolesarjenje. Posledično se zredijo in padejo v začaran krog diet. V resnici pa lahko izkoristite pogoje, saj je lažje telovaditi v mrzlih temperaturah kot v vročih. 

Sprehod bo dobra rekreacija, ki bo vsaj delno ohranila vašo formo in poskrbela, da ne boste nazadovali pri vadbi. Poleg sprehoda je priporočljivo, da izberete še kakšno obliko vadbe. 

Za srce

Ko kurite kalorije s hojo, mora srce hitreje črpati kri po žilah, s čimer se okrepi. Poskrbljeno bo tudi za ustrezno telesno temperaturo. Dobro je, da med hojo spreminjate tempo in se dobro oblečete, da kljub povečanemu krvnemu pretoku ne tvegate podhladitve. 

Uživajte v svoji družbi in tišini

Ste radi v svoji družbi ali se bojite čas preživeti sami? V obeh primerih vam bo sprehod koristil. V vsem tem hrupu je težko najti nekaj trenutkov tišine, vendar jih tako um kot ušesa potrebujejo. Odpravite se v naravo, proč od cest in prometa ter nekaj trenutkov preživite v tišini. 

Naučili se boste uživati v svoji družbi in s tem pridobili na samozavesti, kar vam bo prišlo prav na vseh področjih. Kdo ve, morda se sami odpravite celo na izlet.