Zakaj so nekateri ljudje tako produktivni (in kam se je skrila vaša produktivnost?)

Zakaj so nekateri ljudje tako produktivni (in kam se je skrila vaša produktivnost?) (foto: profimedia) profimedia
24. 2. 2019

Si drugače razdelijo delo, imajo posebno jutranjo rutino ali so samo hitrejši pri delu? Pa poglejmo.

Zakaj morate občasno delo nositi domov, ker se na delovnem mestu ne morete zbrati, ali zakaj vaš osebni projekt že dva tedna tiči na kuhinjski mizi, pa se ga še niste pritaknili? Po drugi strani pa se zdi, da nekateri uspejo opraviti vse službene dolžnosti in tudi ogromno stvari v prostem času. Kako so lahko tako produktivni?

Na dan se pripravijo že zjutraj, takoj potem, ko vstanejo iz postelje. Da ne pritiskajo gumba za dremež, ste verjetno že vedeli, vzamejo pa si tudi nekaj kratkih minut za raztezne vaje. Te pospešijo krvni obtok in telo napolnijo z energijo. Možgani se dokončno prebudijo, zato okrog ne hodijo zaspani. Nekateri prisegajo na “umirjene vaje”, drugi radi dodajo nekaj poskokov ali bolj intenzivnih gibov, da se dodobra prebudijo.

Sledi zajtrk, ki ga produktivni posamezniki zagotovo ne preskočijo. Ta predstavlja “gorivo” za zbranost in razmišljanje, poleg tega ne potrebujejo nezdravih prigrizkov, saj so siti do kosila. Tudi vi izberite živila, ki so polna beljakovin in drugih hranil, ki bodo napolnila zaloge energije.

Ljubitelji čokolade, preizkusite tale zajtrk.

Chia puding s čokolado

Sestavine:

  • dve skodelici mleka (mandeljnovega, riževega ali navadnega),

  • polovico skodelice chia semen,

  • četrtino skodelice nesladkanega kakavovega praha,

  • četrtino čaše ekološkega kremnega masla arašidov ali mandljevega masla,

  • 6 datljev organskega izvora,

  • polovico žličke vaniljevega izvlečka in

  • po želji 2 do 3 žličke medu.

Priprava:

Zmešajte mleko in chia semena, vmešajte maslo, kakav v prahu, izvleček vanilje, dokler se ne sprimejo. Dodajte med, če želite imeti bolj sladki puding. V hladilnih postavite vsaj za 4 ure. Premešajte mešanico z mešalnikom, dokler ne postane kremasta in tekoča, postrezite v majhnih kozarcih in posodicah.

Recept pa je namenjen za 6 skodelic čokoladnega pudinga s chia semeni.

Preden se odpravite od doma, izdelajte list opravil ali vsaj premislite, čemu se morate danes posvetiti. Produktivni ljudje imajo radi delo razporejeno od najnujnejših opravkov, do tistih, ki lahko malce počakajo.

V roke vzemite pisalo in na list zapišite številke od 1 do 5. To bodo stvari, ki se jih morate lotiti takoj, ko prispete na delovno mesto. Med njimi naj ne bo pregledovanje elektronske pošte, če to ni zares nujno, saj vam verjetno vzame precej dragocenega časa. Zjutraj so misli še sveže, zato izberite težje naloge. Lažje prihranite za konec, ko koncentracija malce popusti. Poskusite upoštevati tudi nasvet, da ne uporabljate pametnega telefona, če ga zares ne potrebujete za službene stvari. Zamikalo vas bo brskanje po družbenih omrežjih in pregledovanje drugih aplikacij, čas pa bo tekel naprej in prej kot se boste zavedali, se boste morali odpraviti domov. Potem pa spet delovno popoldne ...

Kaj smo ugotovili? 

Za uspešen in produktiven dan, morate pravilno začeti jutri. Čim prej uvedite rutino, ki vam bo dopustila, da v miru postorite vse jutranje opravke in se s sproščenimi mislimi odpravite od doma. Potem bo tudi ostanek dneva tekel bolje.