Zakaj ste po popoldanskem počitku še bolj zaspani in okorni? (+ kako preprečite ta občutek)

Zakaj ste po popoldanskem počitku še bolj zaspani in okorni? (+ kako preprečite ta občutek) (foto: profimedia) profimedia
17. 1. 2023

Včasih je boljše zdravilo kot skodelica kave  za utrujenost kratek počitek. Zakaj občasno sproži ravno obraten učinek in ste po njem še bolj zaspani? 

Ste že izkusili naslednjo situacijo? Ker se počutite utrujeno, se odločite, da boste pol ure počivali in spali. Zatemnite spalnico, nastavite budilko in se uležete. Ko se prebudite, pa niste sveži in polni energije, pač pa okorni, zmedeni in še bolj zaspani. 

Dobro vemo, da je spanec ključnega pomena za zdravje, okrevanje po vadbi in poškodbah ter za normalno delovanje. Zakaj se včasih po njem počutimo slabše? Ta pojav imenujemo spalna inercija

Spalna inercija se pojavi tudi pri ljudeh, ki imajo nereden spalni ritem, npr. tisti, ki imajo vsak teden drugačno izmeno v službi, zdravniki in podobni poklici, ki delajo tudi ponoči ... Če začne inercija resno vplivati na vsak dan, se je potrebno posvetovati z zdravnikom. 

Veste, kakšni so znaki spalne inercije?
  • Zmanjšan reakcijski čas (tudi pri vožnji, upravljanju s stroji itd. kar je precej nevarno),
  • občutek zaspanosti in omamljenosti,
  • težave s koncentracijo,
  • manjša vidna pozornost,
  • želja po spancu (ob nenavadnem času).
Zakaj se spalna inercija pojavi?

Je posledica, ko se telo in um iz spanca prevesita v budno stanje. Lahko se zgodi zaradi več dejavnikov: morda je bil vaš spanec predolg, ste se prebudili v napačni fazi spanja, ste čez noč slabše spali ... 

Da bi se ji izognili, bodite v prihodnje pozorni, da se počitka lotevate pravilno!

  • Naj bo počitek kratek. Nikar naj ne traja več kot 30 minut. Najbolj optimalno je med 20 in 30 minut. 

  • Vzdržujte reden spalni cikel. Če se boste v posteljo odpravili vedno ob istem času in se prebujali ob isti uri (tudi na proste dni), bo telo vzpostavilo naraven cikel budnosti in spanja, zato se boste manj verjetno počutili še bolj zaspani po spancu. 

  • Izognite se spanju pozno čez dan. Za začetek boste morali preizkusiti različne ure počitka čez dan, da boste ugotovili, kaj vam najbolj ustreza. Kratkega počitka pa ne izvajajte zvečer, saj bo oviral nočni spanec. 

  • Pijte kofein. Ne preveč, saj bo oviral spalni cikel, ko rabite zbistriti misli pa je dobra izbira, če želite malce zbistriti misli in ura ni prepozna.