Zakaj zvečer ne morete zaspati (in metode, s katerimi si lahko pomagate)

18. 7. 2018

Nespečnost lahko povzroči mnogo zdravstvenih nevšečnosti, kar ste zagotovo že izkusili, če se ponoči večkrat premetavate po postelji. Zakaj ne morete zaspati in kako si lahko pomagate?

Slika 1/3

Preden se posvetujete s strokovnjakom, lahko nespečnost poskušate odpraviti z naslednjimi metodami. Morda med njimi najdete tudi napako, ki jo počnete zvečer in ovira nočni počitek.

Večerjate vse, kar vam srce poželi

Če se na vašem jedilniku za večerjo znajde tudi hamburger ali krompirček, ker ste si tega pač zaželeli, se tu verjetno skriva del vzroka za nespečnost. Veliki in težki obroki namreč obremenijo prebavni sistem, ki se niti ponoči ne more umiriti.

Kaj storiti namesto tega? Uredite prehrano. Če temu do sedaj niste posvečali veliko pozornosti, je skrajni čas, da začnete s približnim načrtovanjem obrokov. Za zajtrk si privoščite večji obrok z beljakovinami in vlakninami, ki bodo potešile lakoto do kosila. Kosilo naj bo prav tako uravnoteženo, stremite k temu, da boste približno polovico krožnika napolnili z zelenjavo. Večerja pa mora biti skromna, brez težjih živil, ki potrebujejo veliko časa za prebavo.

Ko boste vzpostavili uravnotežen jedilnik, boste opazili tudi, da imate več energije in ste posledično boljše volje. Izboljša se lahko tudi koža in okrevanje po treningih, lažje bodo izginili tisti odvečni kilogrami, ki jih želite izgubiti.

profimedia