Zaradi hišnega ljubljenčka ste verjetno boljša oseba

Zaradi hišnega ljubljenčka ste verjetno boljša oseba (foto: Profimedia) Profimedia
30. 12. 2021

Ste kdaj pomislili, da imate tudi zaradi hišnega ljubljenčka nekatere dobre lastnosti? 

Imeti psa, mačko ali drugo žival ni kar tako. Veste, da bo od vas izbrani ljubljenček zahteval kar nekaj pozornosti in časa, vložiti boste morali tudi nekaj denarja. A to, kar vam bo dal v zameno, je neprecenljivo. Pomaga vam lahko celo pri sklepanju zdravih odnosov. 

Poglejte, kako domače živali v človeku prebudijo tisto najboljše: 

Boljši spanec

Ali bo kuža, mucek oziroma katera druga žival spala v vaši postelji je težka odločitev, pri kateri vam morda pomaga manjša raziskava. Opravljena je bila v Arizoni, v njej pa je sodelovalo 150 ljudi. Več kot polovica lastnikov najmanj ene živali je povedalo, da jim dovolijo spati v postelji. 41 % ljudi je poročalo, da z živaljo ob sebi spijo precej bolje, 20 % pa jih je spanec z ljubljenčkom označilo za manj kakovostnega, zaradi zvokov, ki jih povzročajo. 

V katero skupino spadate vi: v tisto, ki se naspi bolje ali slabše, ko ob vas smrči tudi domača žival?

Bolj prijazna oseba

Ljubljenčki vam pomagajo z ljudmi komunicirati na bolj prijazen način. Zamislite si na primer sprehod s psom. Verjetno se mimoidoči ustavijo, da bi pobožali vašega kosmatinca, vi pa se jim nasmehnete, in to dovolite, poleg tega pa pristavite še kakšno lepo besedo. 

Pomaga tudi, da vas nekdo pričaka in pozdravi ob prihodu domov - to v vas spodbudi prijazen in ljubeč odziv, ki ga uporabite tudi pri interakciji z ljudmi. 

Manj razpoloženjskih motenj

Verjetno ste že slišali, da so živali dobri terapevti. Preizkusite: ko boste slabe volje, se vsaj 20 minut ukvarjajte s svojim ljubljenčkom. Kako se počutite? 

Prisotnost živali lahko pomaga pri spopadanju z anksioznostjo in depresijo*, pa tudi pri sezonskih nihanjih razpoloženja (npr. pozimi). V vas izzovejo igrivost in spodbudijo h gibanju - takrat pa začnejo nastajati t. i. hormoni sreče. Živali vam dajo občutek varnosti in prijatelja, na katerega lahko vedno računate. 

* Živali niso nadomestilo za strokovno pomoč pri motnjah kot sta depresija in anksioznost ter druge. 

Doslednost

Žival v vaš dom ne prinese le sreče, ampak vas spodbuja k doslednosti in sprejemanju odgovornosti. Navsezadnje morate poskrbeti za hrano, primeren prostor, sprehode, igranje, obisk veterinarja ...

Vse to bo dobro vplivalo tudi na druga področja v vašem življenju, saj boste dosledni in odgovorni, kar pomeni večjo uspešnost in manj prostora za napake. Četudi se skrb za ljubljenčka ne zdi težka, imate od nje kar nekaj dobrega. 

Fizični kontakt

Kontakt lahko pomaga k boljšemu mentalnemu in fizičnemu zdravju ter je zelo pomemben pri grajenju odnosov. Najboljše pri tem je, da ni pomembno, ali ste v stiku z drugo osebo ali z živaljo - oboje vam prinese kar nekaj dobrih posledic. Pri objemanju se na primer sprošča hormon oksitocin, ki zmanjšuje stres. Zvišajo se tudi ravni hormonov sreče, to sta dopamin in serotonin. 

Vir: yourtango