Kaj je motnja pomanjkanja narave in ali jo imate tudi vi?

Kaj je motnja pomanjkanja narave in ali jo imate tudi vi? (foto: profimedia) profimedia
25. 7. 2022

Koliko ur tedensko preživite nekje v naravi? 

Ste že slišali za motnjo pomanjkanja narave? To frazo je sestavil Richard Louv in jo uporabil v svoji knjigi Zadnji otrok v gozdu (Last Child in the Woods). Z njo je hotel opozoriti na problem, da ljudje, še posebej otroci, premalo časa preživimo zunaj, zaradi česar se pojavi veliko vedenjskih težav. 

Zaradi vedno večje količine tehnologije, ki je postala del našega življenja in na drugi strani vedno večje izgube naravnega habitata, smo vedno bolj odtujeni od narave. Nekoč je predstavljala prostor za bivanje in z njo smo živeli. Ta nenaravna odtujenost od narave se je spremenila v t. i. motnjo pomanjkanja narave, za katero lahko trpijo ljudje vseh starosti, še posebej pa otroci. Kar je precej kritično, saj so ravno v fazi mentalnega, fizičnega in čustvenega razvoja. Narava je lahko v veliko pomoč pri njihovem odraščanju, odsotnost le-te pa pusti slabe posledice. 

Nenazadnje se še vedno kljub vsemu napredku in tehnologiji zanašamo na naravo za zadovoljevanje naših osnovnih potreb (voda, hrana, zrak, zemlja, sončna svetloba, naravni viri ...).
Možni simptomi odtujenosti od narave: 
  • težave s pozornostjo in osredotočenostjo
  • zmanjšana ali zakasnjena uporaba čutov
  • debelost
  • čustvene in telesne motnje ali bolezni

Ali kaj od tega opazite pri sebi ali pri svojih otrocih? 

Ali obstaja rešitev?

Morda se zgoraj zapisano zdi precej brezupno, a ni čisto tako. Prvi in najpomembnejši korak je, da se kot družba zavedamo, da problem obstaja. Začeti moramo razumevati, da nam pomanjkanje narave škodi in da moramo za kvalitetno življenje z njo biti bolj povezani. Brez tega bi postali le še senca sebe, v svetu brez dih jemajoče narave, ki Zemljo dela tako posebno. 

Naslednjim generacijam in tudi svojim otrokom ne moremo dovoliti, da odraščajo, ne da bi cenili vse, kar nam narava podarja in se zavedali, da zaradi nje obstajamo mi in cel naš planet. Ta občutek pride le, če otroci ustvarijo tesno povezavo z naravo. 

Po navdihu knjige Last Child in the Woods, Richard Louv
Preverite tudi:
pexels

Paul Gilmore | Unsplash