Zato vode, v kateri so se kuhala jajca, ne zlivajte v odtok!

30. 3. 2023
Deli
2 / 2
Profimedia

VODA, V KATERI SO SE KUHALA JAJCA, JE NARAVNO GNOJILO ZA VAŠE RASTLINE

Med kuhanjem se iz jajčne lupine izločajo minerali, ki lahko koristijo vašim rastlinam. Posebno veliko je kalcija – jajčna lupina vsebuje približno 380 mg kalcija na gram in nekaj se ga izloči v vodo.

Kalcij je pomembno hranilo tudi za rastline – za njihovo rast, poveča odpornost na bolezni, kalcij krepi celične stene, aktivira encime … Čeprav je v naravi pomanjkanje kalcija redko, ni povsem izključeno. Lahko se pojavi, kjer je zemlja denimo kisla ali zelo kisla in pogostejše je v vrtnarstvu. Simptomi pomanjkanja so lahko denimo »ožgani« vrhovi listov, porumenelost listov (vendar pozor, to je lahko tudi znak pomanjkanja drugih hranil) ali zaostajanje v rasti ter razne deformacije.

Kalcij tudi pomaga ohranjati nevtralno pH vrednost zemlje ter tako zagotavlja idealno okolje za vpijanje vseh hranil, ki jih rastline potrebujejo.

NO, NEKAJ MORATE ŠE VEDETI:

Zemlja za lončnice ima pH že precej blizu nevtralnemu in če so bile vaše rastline kupljene v lončku ali pred kratkim presajene, je zelo verjetno, da je njihovo pH okolje že ustrezno.

● Seveda pa voda, v kateri so se kuhala jajca, ni primerna le za sobne rastline. Če imate vrt, jo uporabite na vrtu.

Kislost zemlje lahko sicer preverite s posebnimi pH testerji. In če ugotovite, da je zemlja prekisla, ne pozabite na vodo, ko boste naslednjič kuhali jajca. Shranite jo in z njo približno enkrat na teden zalijte svoje rastline.

● SE ZBUJATE UTRUJENI?

Tu je 6 sobnih rastlin, ki lahko poskrbijo, da boste bolje spali → https://aktivni.metropolitan.si/dobro-pocutje/se-zbujate-utrujeni-tu-je-6-sobnih-rastlin-ki-lahko-poskrbijo-da-boste-bolje-spali/

Uporabljeni viri:
 
Calcium in Plants
Use of chicken eggshell to improve dietary calcium intake in rural sub‐Saharan Africa
housebeautiful.com

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić