Zaželite si nekaj! Kmalu bodo čarobni utrinki dosegli vrhunec - kdaj bodo najbolje vidni?

Zaželite si nekaj! Kmalu bodo čarobni utrinki dosegli vrhunec - kdaj bodo najbolje vidni? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 8. 2022

Avgusta se vsako leto veselimo tudi utrinkov, in če ste pozorni, boste takrat kakšnega ujeli. Že veste, kaj si boste zaželeli?

Avgusta se na nebu odvije pravi spektakel - predstava, za katero ne potrebujete vstopnice. Potrebujete le kotiček stran od mestnih luči, kjer boste lahko opazovali zvezdnato nebo. Vsako leto med 17. julijem in 24. avgustom smo deležni meteorskega dežja Perzeidov (tako imenujemo meteorje, ki se pojavijo v tem časovnem obdobju. 

Čeprav vrhunec meteorskega dežja šele prihaja, lahko "solze svetega Lovrenca", kot dogodek imenujejo v Evropi, opazujete že sedaj. Vrhunec roja je zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči. Ko doseže roj vrhunec, lahko vidimo več kot 60 meteorjev na uro. Aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu. Število meteorjev pa narašča vse do jutra. 

Vrhunec, ko bo vidno največje število meteorjev, bomo dosegli v noči iz 12. na 13. avgust 2022. Po tej noči začne število meteorjev hitro upadati. 

Letos bo sicer opazovanje oteženo, saj 12. avgusta zgodaj zjutraj nastopi polna luna. Vendar jih lahko opazujete tudi že sedaj. Najboljši čas je po polnoči in vse do jutranjega svita. 

Dan prej se dobro naspite, da boste lahko budni, počakajte na popolno temo in najdite prostor, ki je čim bolj stran od mestnih luči ter ima čim širši razgled. Najbolje je seveda nekje na deželi ali v hribih, sicer pa jih boste zagotovo lahko ujeli tudi iz vrta ali terase.