Zdravi načini za spopadanje z jezo

Zdravi načini za spopadanje z jezo (foto: profimedia) profimedia
29. 12. 2018

V vsakem od nas se skriva nakopičena jeza, ki jo moramo sprostiti. Če boste to storili pravilno, si boste prihranili nepotrebne spore in se ne boste znašali nad ljudmi, ki so se slučajno znašli v vaši bližini.

Kaj vas najbolj razjezi? Ali kdo zna izbrati besede, ki  v vas v trenutku prebudijo negativna čustva? Z jezo se soočamo prav vsak dan, vendar se vedno ne moremo odzvati takoj, saj bi s tem še poslabšali situacijo. Ko vas na primer razjezi šef, nanj ne  smete vpiti ali reči kaj neprimernega, saj bi lahko ostali brez službe. Jezo pa morate iz sebe vseeno sprostiti. Storite to na pravilen način in si ne nakopljite zamer družine, prijateljev ali partnerja, nad katerim bi se morda znesli.

Ne sprejemajte odločitev in se ne odzovite

V trenutku jeze ne storite ničesar, kar bi lahko imelo velik vpliv. Ne sprejmite odločitev kot na primer, da boste zamenjali službo, prekinili zvezo s partnerjem, se odselili, sprejeli ali zavrnili veliko priložnost … Vsaka odločitev ne bi bila racionalna in morda bi kasneje obžalovali posledice. Vzemite si čas za premislek in se odločite, ko boste mirni. Prav tako ne reagirajte z vpitjem, zmerjanjem ali govorjenjem stvari, ki jih ne mislite resno. Čeprav je težko, se poskusite zadržati, globoko vdihnite, in če je možno prosite, da pogovor nadaljujete kasneje, ko boste umirili svoje živce.

Pogovorite se s prijatelji

Prijatelju zaupajte, kaj vas teži in zakaj je določena situacija v vas sprožila jezo. Razložite mu, kako bi ravnali sami in kaj si vi mislite o vsem skupaj. Sedaj imate priložnost, da izrazite svoje mnenje, ki ga prej niste morali, ker vas druga oseba ni bila pripravljena poslušati. Pustite si svetovati, saj zunanji opazovalec (prijatelj) vidi tudi tisto, kar ste sami morda spregledali. Pogovor vas bo pomiril in vas spravil v boljše razpoloženje.

Opravite vadbo

Svoja negativna čustva usmerite v vašo najljubšo vadbo. Obujte športne čevlje in se odpravite na tek, kolesarite, plešite, izvajajte jogo ali delajte vaje v telovadnici. Na začetku vam bodo misli še uhajale k določeni osebi, na katero ste jezni, kasneje pa ne boste imeli časa misliti na nič, saj boste vse moči usmerili v napor in željo, da bi dali vse od sebe. Ob gibanju se sproščajo t. i. hormoni sreče, ki takoj vplivajo na razpoloženje, zato ste kasneje boljše volje. Znano je tudi, da tek očisti misli, zato tecite, ko imate težave in morate o čem razmisliti. Skoraj zagotovo boste našli možno rešitev.

Prespite (dobesedno)

Pravimo, da moramo velike odločitve prespati in v tem se skriva nekaj resnice. Prespati bi morali tudi jezo, saj naspani lahko razmišljate racionalno in se bolje odločate kot utrujeni. Saj veste, kako počasi poteka delo, ko v službo pridete utrujeni. Ne morete se zbrati in verjetno si za kosilo privoščite kaj nezdravega, kofein pa presega priporočeno mejo. Najbolj se boste umirili s spanjem, pomaga pa lahko že krajši popoldanski dremež.

Zapišite

Nekateri se najlažje izrazijo s pisanjem. Če ste tudi vi takšen tip, si omislite zvezek za pisanje o negativnih čustvih. Kadarkoli vas bo kaj razjezilo ali v vas prebudilo negativen odziv, zapišite, kar vam v tistem trenutku pride na misel. Ker boste vse to dali iz sebe, boste lažje zadihali. Če vam je bolj pri srcu risanje, v roke vzemite barvice. Pomembno je le, da se ne odzovete z jezo, saj ne boste rešili ničesar, poleg tega pa druga oseba morda ni vedela, da so vas besede prizadele.

Preverite tudi: