Zdravnik se je odločil za drugačen pristop: Svojim pacientom na recept predpiše 10 navad za zdravje in srečo

Zdravnik se je odločil za drugačen pristop: Svojim pacientom na recept predpiše 10 navad za zdravje in srečo (foto: Profimedia) Profimedia
27. 12. 2021

Dr. Leif Hass in nekaj njegovih kolegov so se odločili za drugačen pristop – svojim pacientom so začeli predpisovati tudi navade za zdravje in srečo. Svari, za katere vsi vemo, da so dobre za nas in za to, da imajo takšen pozitiven vpliv na naše počutje in zdravje, obstajajo tudi znanstveni dokazi.

"Čeprav sem navdušen, ko s pomočjo tehnologije dramatično spremenimo potek bolezni, me hkrati frustrira, ker moji pacienti bolnišnico zapustijo v prepričanju, da zdravje izhaja iz tablet in operacij," pravi dr. Hass, ki deluje v eni izmed bolnišnic Sutter Health v Kaliforniji. Prav zato je začel (skupaj z nekaj kolegi) izdajati recepte stare šole, tiste, ki jih pišejo na papir, a poleg zdravil in terapij predpisuje tudi navade.

Ko je oseba pripravljena na odpust iz bolnišnice, ji med drugim predpišem tudi: 'poj pod tušem', 'pokliči starega prijatelja' ali 'pojdi na sprehod', pravi dr. Hass.

Vsak recept je prilagojen posamezniku, glede na njegove vrednote in strasti. Hkrati na recepte vedno doda tudi 'širite ljubezen'. Ni boljšega zdravila, kot je ljubezen. "Spodbujam jih, da ohranijo to idejo in ljubezen v svojih srcih."

V nadaljevanju preverite 10 navad za zdravje in srečo, ki jih zdravnik predpisuje svojim pacientom:
Posnetek zaslona
1. Nekajkrat globoko vdihnite.

Številne raziskave so pokazale, da nam počasno in globoko dihanje pomaga umiriti telo in um. Ko je telo v fazi mirovanja, se aktivira parasimpatični živčni sistem – in ko se to zgodi, se umiri dihanje in srčni utrip. Zato lahko globoko dihanje pomaga, da ostanemo mirnejši.

2. Pokličite prijatelja.

Delo Julianne Holt-Lunstad, psihologinje in nevroznanstvenice, pravi, da je vpliv socialne povezanosti na smrtnost enakovreden krvnemu tlaku, holesterolu in debelosti. Koristi verjetno izvirajo iz takojšnje aktivacije prosocialnih vedenj in dolgoročnih koristi, ki jih prinaša podpora okolice.

3. Nekoga objemite.

Z objemanjem se sprošča oksitocin, ki znižuje raven stresnega hormona kortizola. Ob objemu se sproščajo tudi endorfini, ki vodijo do dobrega počutja in sproščenosti. Seveda ne potrebujete znanstvenika, da vam pove, kako dobro denejo objemi, kajne?

4. Pomagajte prijatelju v stiski.

Ko delujemo v skladu s svojimi vrednotami – denimo tako, da smo dober prijatelj in pomagamo osebam v stiski –, to daje občutek namena, ki je temelj smiselnega življenja. Pravzaprav raziskave Stephanie Brown kažejo, da lahko tisti, ki nudijo pomoč, prejmejo več koristi, kot tisti, ki jo prejemajo.

5. Napišite zahvalno sporočilo.

Številne študije so pokazale, da so ljudje, ki izražajo hvaležnost, srečnejši in manj depresivni. Čeprav eno zahvalno sporočilo morda ni tisto prakticiranje hvaležnosti, ki vodi do trajnih pozitivnih sprememb, pa so lahko ta sporočila začetek nove navade – izražanje hvaležnosti za vse dobre stvari, ki jih imaš.

6. Pojte pod tušem.

Pojte pravzaprav kjerkoli. Ustvarjanje glasbe, zlasti petje, poskrbi za dobro počutje. Za tem stoji več mehanizmov. Ko pojemo, se sproščajo endorfini in raven stresnega hormona pade. Dr. Hass pogosto svetuje tudi petje v pevskem zboru, saj ta obkroženost z drugimi pevci močno poveča pozitivne vplive petja.

7. Zavrtite svojo najljubšo pesem in zaplešite.

Gibanje samo pozitivno vpliva na naše zdravje, ob glasbi pa ima še dodatne koristi. Dobro razpoloženje, za katerega poskrbi ples, traja veliko dlje. Obstajajo pa tudi podatki, ki kažejo, da ples preprečuje kognitivne motnje pri starejših.

8. Pojdite na sprehod v naravo.

Po obisku narave se vsi počutimo bolje, vendar še vedno podcenjujemo zdravilno moč te izkušnje. Zato – če lahko, pojdite v naravo vsak dan. Izkoristite vsako priložnost.

9. Nekomu odpustite.

Odpuščanje ne pomeni zanikati, da nam je bila storjena krivica. Pomeni, da opustimo jezo in druge nezdrave kognitivne procese. Odpuščanje zahteva nekaj trdega dela, a koristi so lahko velike: tisti, ki so se naučili odpuščati, živijo dlje. Posledično je prisotnega manj stresa, depresije, spanje se izboljša in prav tako odnosi.

10. Pogovarjajte se s sabo – prijazno.

Pogosto smo sami sebi najhujši kritik in ko se naše zdravje slabša, lahko nase prenesemo vso krivdo. Sočutje do sebe pomaga, da se naše 'rane' hitreje celijo. Zato se pogovarjajte s seboj, a prijazno. To je zelo dobra praksa.

Povzeto po 10 Happiness Practices a Doctor Prescribes to His Patients
Preverite še: