Ta mlečni izdelek bi morali v svojo prehrano vključiti vsi športniki (+ recept Nives Orešnik)

Ta mlečni izdelek bi morali v svojo prehrano vključiti vsi športniki (+ recept Nives Orešnik) (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
4. 11. 2020 Promocijsko sporočilo

Športniki potrebujejo v svojo prehrano vnesti dovolj beljakovin, saj bodo brez njih preveč izčrpani. To je živilo, ki bi ga morali v svoj vsakdan vnesti vsi, predvsem pa tisti športno aktivni.

Skuta je dobrodošla spremljevalka vseh, ki se ukvarjajo z vzdržljvostnimi športi, ne le tistim, ki gradijo mišice. Beljakovine pomagajo pri regeneraciji mišic po športu, obnavljajo mikropoškodbe in blažijo stres, ki nastane med vadbo. Priporočljive so tudi zaradi motenj spanca, ki nastane zaradi prevelike izčrpanosti. Še posebej se jih bodo razveselili fantje, ki jih narava ni obdarila s preveč mišicami, in punce, ki potrebujejo več moči za svoje hobije ali treninge.

Mu Cuisine skuta - polnega okusa

Promocijsko gradivo

Bio skuta MU Cuisine je zaradi svojega ekološkega porekla ustvarjena za najbolj izbirčne ljubitelje skut. Izdelana je na tradicionalni način, zato se bo odlično obnesla v klasičnih štrukljih, zavitkih in pogačah, pa tudi v najbolj prefinjenih sladicah.

Za športno aktivne

Skuta pa je hkrati tudi živilo, po katerem radi posegajo športniki, saj je polna beljakovin oziroma proteinov. Na dan naj bi zaužili približno 1g beljakovin na kg telesne teže, bolj aktivni pa tudi do 2g beljakovin. Te so lahko rastlinskega ali živalskega izvora, največ pa jih najdemo v mesu, jajcih in mlečnih izdelkih. 100g BIO MU Cuisine skute vsebuje 11,1g beljakovin, ki jih je priporočljivo uživati v vseh treh glavnih obrokih.

Nives Orešnik je ena takšnih punc, ki poskrbi, da so obroki primerni tudi za njene športne aktivnosti in vadbe. Pripravila je recept za zdrave ajdove njoke s skuto.

Sestavine za 2 porciji:

  • 150 g BIO MU Cuisine skute
  • 1 žlica MU Cuisine kisle smetane
  • 1 jajce
  • 120 g moke (2/3 ajdove in 1/3 polnozrnate moke)
  • ½ čajne žličke soli
Promocijsko gradivo

Skuto fino zmešamo s kislo smetano in jajcem. Postopoma dodajamo moko in gnetemo, da se sestavine med seboj povežejo. Na pomokani deski maso pregnetemo in jo oblikujemo v svaljke. Po potrebi dodajamo moko, vendar naj ostane testo še malce lepljivo. Če bo testo pretrdo, bodo tudi skuhani njoki bolj trdi.

Njoke kuhamo 5-7 minut, lahko jih postrežemo kot samostojno jed z omako ali kot prilogo k mesnim jedem. Pri pripravi omake poskusimo uporabiti čimveč zelenjave, da uravnotežimo obrok z vlakninami in vitamini.

Recept je pripravila Nives Orešnik.