3 neizprosne življenjske lekcije, ki sem se jih naučil z obiskovanjem fitnesa

3 neizprosne življenjske lekcije, ki sem se jih naučil z obiskovanjem fitnesa (foto: Profimedia) Profimedia
20. 11. 2018 Promocijsko sporočilo

Začelo se je bolj zaradi nuje, nadaljevalo pa zato, ker se je v neki točki fitnes tako intenzivno zagozdil v moj vsakdanjik, da mi je postal kot nepogrešljiva jutranja kava ali pa kot nujni obrok, brez katerega se dan ne zdi celovit. V tej utečeni fitnes praksi se mi je sčasoma razkrilo kar nekaj življenjskih lekcij, na katere v kakšni drugi obliki niti ne bi mogel naleteti.

Danes nam tehnologija tako zelo pomaga pri spodbudi do vsakodnevne rekreacije, da resnično več nimamo izgovorov za upehano motivacijo ali površno sledenje napredku. Samsungova družina mobilnih naprav recimo nudi aplikacije, s katerimi lahko pregledno urejamo vse aspekte našega zdravega življenja, si zastavimo želene cilje in jasno sledimo napredku, pa če vam v žepu počiva Samsung iz kategorije A (recimo letošnji mali prvaka A8 in A9), večji Samsung Galaxy kategorije S (tule pač ne gre spregledati bogatega S9) ali pa novi, artistično navdahnjeni Samsung Galaxy Note 9. Sledilci naših aspektov zdravega življenja se med seboj tudi intuitivno sinhronizirajo, da lahko brez težav med vaše tehno-pomočnike vključite tudi ročno uro Galaxy Watch in ste tako že pravi mobilni fitneser. 


Vi se potite, Galaxy S9 pa meri napredek, dnevno prehojene korake, celo srčni utrip ali pa vam koristi kot štoparica!

Tehnologija torej postaja vedno bolj učinkovit pomočnik in motivator (ker nadležno piskanje, ko je čas za vadbo, težko preslišimo), a na koncu dneva moramo sprejeti, da pri rekreaciji ni čudeža, ki bi presegal sveto trojico načel: samokontrola, disciplina in delovna etika.

Kultiviraj te tri mantre in rezultati bodo vidni. Samokontrola velja predvsem za trenutke, ko stojimo pred hladilnikom in se odločamo med še enim obrokom skute ali pa gajstnim narezkom s tremi vrstami sira, disciplina velja za redno obiskovanje fitnesa brez nenehnega iskanja izgovorov, delovna etika pa oznanja zvesto sledenje programu, od katerega se ne sme odstopati samo zato, ker smo tisti dan malce zaspani in bi polovico časa na fitnesu raje klepetali s čedno blondinko, ki se poti na tekaču. 

Samsung Health

Pri vseh teh treh načelih lahko spet neverjetno pomaga tehnologija. S pomočjo mobilnih naprav Samsung vam recimo samokontrolo vam pomaga ohranjati merilnik porabljenih in zaužitih kalorij, disciplino lažje vzdržujete z rednimi opomniki, delovno etiko pa najbolje izražajo grafi in preglednice vašega napredka (in posledično manj stresa, kar Samsungova aplikacija na mobilnih napravah ravno tako nadzoruje). In ko tako vestno utrjujemo svoje telo, se nam kmalu razkrijejo ne le nove poti do zdravja, ampak celo univerzalno uporabni življenjski nauki.

Naj vam predstavim mojo zgodbo ...

Lekcija 1: Porazov ni – so samo lekcije

Prve tedne resne vadbe sem zavoljo želje, da že prvi teden ne končam na mizi kakšnega kiropraktika, začel z osebnim trenerjem, ki me je takrat vključil v skupino njegovih že utečenih klientov. Program je bil neizprosen in po prvem treningu sem se kar malce osramočen komajda postrgal s tal. A trener mi je podal pomemben nauk: »Ta izčrpanost, ki te je uničila preden bi lahko izpeljal celoten program ni poraz. Je samo lekcija, s katero si se naučil, kje so dejansko tvoje meje, ki jih moraš preseči.«

Ni porazov!

Ta lekcija mi je potem odzvanjala tudi drugod v življenju. Kadar je šlo kaj narobe, sem to sprejel kot prikaz mojih omejitev, mojih zmožnosti in obenem dejstva, da nad vsem preprosto ne morem imeti nadzora. Iz teh lekcije se potem vedno znova rojeva odpornost, ki jo življenje zahteva na vsakem koraku.

Par mesecev kasneje sem trening, na katerem sem bil prvič prepričan, da se bo zame končal na urgenci, radostno izpeljal sam, brez podpore trenerja. Celoten program sem si spisal v vse moje najljubše digitalne pripomočke - preglednico imam lično shranjeno v mojem mobilnem telefonu Samsung Galaxy Note 9, ampak ker nad uporabo mobilnih telefonov na mojem fitnesu niso navdušeni, si pomagam še s pametno ročno uro Galaxy Watch (nekaj pač človek potrebuje, da mu špila spodbudne komade) – in s tem poskrbel, da tehnologija bedi nad mojim treningom in namesto mere odmerja čas, sledi mojim vajam in šteje moje premore. Ugotovil sem namreč, da če karkoli na fitnesu počneš na občutek, se hitro zgodi, da začneš goljufati samega sebe.

Lekcija 2: Predanost je boljša kot motivacija

Večina fitnes obiskovalcev lahko potrdi, da je ena največjih ovir preprosto dejstvo, da lahko vsak dan najdeš izgovor, zakaj se ti ne ljubi na fitnes. In ker si za obisk fitnesa prepuščen zgolj in samo lastni volji, brez strogega urnika, se je tudi meni pogosto zgodilo, da sem le skomignil in popoldan raje preživel v družbi vrečke slanih prestic in prej omenjenega digitalnega prijatelja Note 9 namesto za trening raje gnal za predvajanje Netflix vsebin. Ko pa sem običajne 3 tedenske obiske fitnesa nadgradil v 5 obiskov na teden, mi je vadba končno zlezla pod kožo. Takrat sem pozitivne učinke rednega miganja začel čutiti na vseh področjih (kvalitetnejši spanec, več energije čez dan, lažje odrekanje slabi hrani, višja samozavest) in danes se trenutka, ko končno lahko uidem med uteži, že prav veselim.

Samsung Health
Mobilna družina Samsung z veseljem bdi nad vašim zdravim življenjem!

Ugotovil sem, da tega ne počnem zato, ker moram, ampak zato, ker je prav. Ker je koristno. Zame. Za moje zdravje. In predvsem za moje splošno počutje in samozavest. Nauk: gibanje samo je postalo motivacija, to pa je bilo mogoče doseči zgolj s predanostjo, dokler rekreacija ni bila več neka nadležna obveznost, ampak je postala del zabavnih stvari, ki me čakajo v dnevu.

Zakaj je Samsungov Galaxy Watch prava izbira za aktivno življenje?

Ročna ura Galaxy Watch nas je navdušila predvsem zato, ker je polna merilnikov zdravega življenja, kar pomeni, da je skladna s čisto vsakim aktivnim slogom življenja - za tekače, za sprehajalce, za fitneserje, za bodybuilderje in vse tiste vmes. 

Kljub številnim možnostim merjenja in raznolikim parametrom, ki jim Galaxy Watch sledi, pa je nadzor nad tem, kaj naj se prikazuje, meri in šteje, popolnoma v vaših rokah. Tako lahko enostavno in intuitivno namestite prikazovalnike meritev popolnoma po vaši meri, glede na to, kaj je vam osebno najbolj pomembno na poti do želenega cilja. 

Spoznajte pametno uro Samsung Galaxy Watch.

Bodite popolnoma opremljeni za pravo aktivno mobilnost s telefoni Samsung Galaxy A7, A8 ali A9, Samsung S9/S9+ ali Samsung Galaxy Note9.

Lekcija 3: Bolečina ima svojo vrednost

Bolečina je neizogibni del preseganja lastnih zmožnosti, a ker je po svoji naravi neprijetna, se jo vsi želimo izogibati. To pa lahko popolnoma izniči rezultate. Pravilni pristop k fitnesu me je naučil, da je nekatera bolečina nujna in dobra. Pomeni, da se v telesu nekaj nadgrajuje, raste, izboljšuje in bom zato močnejši in bolj odporen.

Bolečina za napredek

Ko smiselno bolečino sprejmeš kot proces mentalnega in fizičnega utrjevanja, ta postane pomemben del motivacije. Zdaj vem, zakaj moram vztrajati do konca – ker bom tako lahko nekje v prihodnosti zmožen doseči še več. Ne odneham, dokler ponovitve niso odštete do konca. Ne spustim uteži ali položaja na žogi, dokler me ne odreši znani zvok iz Galaxy Watch-a. Ne končam, dokler program ni v celoti zaključen.

Pa tudi, če malce boli.