25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

7 stvari, ki jih morate vedeti, preden se odločite za osebnega trenerja

7 stvari, ki jih morate vedeti, preden se odločite za osebnega trenerja (foto: Profimedia) Profimedia
27. 8. 2018

Če bi se radi spravili v formo, a ne veste kje in kako začeti, to ni razlog za obup. Nihče ni strokovnjak na vseh področjih – zato, namesto da brezciljno tavate po telovadnici, ali še slabše, niste zbrali poguma, da bi sploh vstopili, obrnite se na strokovnjaka, ki vam bo pomagal prebiti led.

Delo z osebnim trenerjem je najučinkovitejši trik, ki zagotovo deluje – osebni trener poskrbi, da se prikažete na treningih, da vztrajate, pripravi vadbeni in prehranski načrt, ki je prilagojen vam …

A kako izbrati? Predvsem, kako izbrati dobrega? Če ste se že odločili investirati, pa čeprav morda le za nekaj ur ali sestavo programa, naj bo investicija dobra.

Vzemite si čas, mi pa vam bomo pomagali še z nekaj nasveti, ki jih imejte v mislih, ko izbirate oz. se odločate.

Določite cilj

To je prvi korak – določite cilj, ki ga želite doseči. Nič ni narobe s širokimi cilji, kot je denimo 'želim se spraviti v formo in postati fit', toda odločitve, v katero boste investirali (svoj denar in čas), vseeno ne sprejemajte brez natančno začrtanih ciljev.

Začnite z nečim preprostim: teža, tempo, ki ga želite doseči (če želite trenirati tek) ali kakšno razdaljo želite preplavati, če boste trenirali plavanje, koliko vzgibov ali počepov z določeno težo želite narediti v določenem času … Nove cilje lahko vedno dodate, brez njih pa ne začnite z iskanjem osebnega trenerja.

Preverite finance

Dejstvo je, da je lahko osebno trenerstvo precejšen finančni zalogaj. Prišteti morate še mesečno članarino za fitnes (pri večini osebnih trenerjev), morda nakup športne opreme, prevoz in še kakšen strošek se lahko pojavi.

Določite najvišji znesek, ki si ga lahko privoščite oz. ste ga pripravljeni plačati. Kasneje lahko preverite, ali je mogoče plačilo na obroke, morda lahko trenirate skupaj s prijateljem in stroške zmanjšate.

Naj vas ne preslepi slava ...

In število sledilcev na družbenih omrežjih.  To še ni zagotovilo, da je osebni trener res dober.

Zato je pomembna naslednja točka.

Preverite usposobljenost

To je vaša pravica in celo dolžnost. Vsakdo se namreč lahko okliče za osebnega trenerja, zato raziščite. Diploma fakultete za šport je skoraj obvezna, še bolje je, če jo dopolnjujejo specializacije in seveda izkušnje. Želite si trenerja, ki svojo dejavnost dojema kot pravi poklic in je registriran, in ne le kot sredstvo za dodaten zaslužek.

Če ne veste, kaj pomenijo vse tiste kratice, ki jih navajajo, vprašajte in jih nato preverite.

Na katerem področju deluje

Imamo kondicijske trenerje, trenerje, pri katerih je fokus vadba po poškodbah, bodybuilding … Vi boste seveda poiskali osebnega trenerja, ki ponuja program, ki bo ustrezal vam. Še posebej previdno izbirajte, če imate določene zdravstvene težave. Obstaja več poti do vašega cilj, zato ne hitite.

Če niste prepričani, kaj je vključeno v program, vprašajte.

Kakšna je njegova osebnost?

Skupaj bosta preživela kar nekaj ur na teden, zato, verjemite nam na besedo, se morata ujeti.

Čeprav ga še ne poznate, z nekaj iznajdljivosti boste hitro ugotovili, kam pes taco moli. Če poznate koga, ki je z njim že treniral, toliko bolje. Povprašajte. Kakšen je njegov pristop, je strokoven, kako motvira, ali sprašuje ... In nato razmislite, bosta lahko delala skupaj in mu boste lahko popolnoma zaupali?

Ob sebi potrebujete osebnega trenerja, ki upošteva posebnosti posameznika in se zna prilagoditi, je sproščen, a dovolj strokoven. Zanimati ga morajo tudi stvari izven telovadnice – kako je z vašo prehrano, ste bili aktivni, ste se tehtali, se je karkoli spremenilo, kako se počutite, jemljete zdravila, imate kakršnekoli zdravstvene težave … Tudi trener mora spraševati. Dober trener bo pred začetkom celo opravil začetni test gibljivosti ali vas poslal na testiranje v laboratorij.

In ko/če že imate izbranega osebnega trenerja …

Vprašajte se, ali napredujete

Če že nekaj časa trenirate, a ne vidite napredka (in ste se vi seveda striktno držali vseh navodil!), je čas za popolnoma odkrit pogovor, povsem v redu pa je tudi, če izberete novega trenerja. Včasih enostavno 'nista za skupaj'.

Seveda morate upoštevati, da telo potrebuje svoj čas, preden opazite prve spremembe. Upoštevati je treba tudi vse ostale faktorje, ki bi lahko vplivali na rezultat – ste bili v času treningov odsotni in koliko časa, ste zboleli …

Preberite še: Kdaj je hujšanje zares uspešno?

Značke: osebni trener

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri