8 nasvetov za aktivno življenje

16. 10. 2016
Deli
8 nasvetov za aktivno življenje (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Telo ni narejeno, da bi ves dan presedeli za pisalno mizo ali pred televizorjem. Poskrbite, da boste vsak dan športno aktivni. In kako kljub pomanjkanju časa narediti nekaj zase in za boljšo telesno pripravljenost?

Pripravili smo nekaj predlogov.

1. Poiščite nove priložnosti

Kratke razdalje je vedo bolje prehoditi kot pa se voziti z avtomobilom ali avtobusom, poleg tega pa za takšno aktivnost ne potrebujete posebne opreme niti ogromno časa.

Po opravkih, v službo... se lahko odpravite tudi s kolesom ali rolerji. Če se vam zdi prenaporno se odpravite z avtobusom, vendar izstopite postajo prej in preostanek poti prehodite.

2. Po stopnicah

Se še vedno vozite z dvigalom, ker vam hoja po stopnicah ne diši? Morda si boste danes premislili.

S 15 minutno hojo po stopnicah lahko izgubite približno 140 kalorij, poskrbite za čvrste noge in zadnjico ter mimogrede pridobite še na kondiciji.

3. Mimogrede do bolj čvrstih mišic

Trebuh potegnite navznoter proti hrbtenici, pri tem še naprej sproščeno dihajte in tako zadržujte nekaj sekund. Vajo večkrat ponovite. Na takšen način lahko mišice krepite kjerkoli in kadarkoli.

Tako enostavno lahko učvrstite tudi zadnjico. Preprosto stisnite mišice zadnjice in jih zadržite napete približno 5 sekund. Ponovite 15-krat.

4. Vstanite 15 minut prej

Zavrtite najljubšo glasbo in zaplešite. S plesom boste razgibali celo telo, pospešili krvni obtok in dan zagotovo začeli dobre volje.

5. Naužite se zraka

Vsak dan si privoščite 15 minut za kratek sprehod in 'izklopite' svoje možgane. Če želite večji učinek, spreminjajte intenzivnost hoje. Tako boste poskrbeli za fit postavo ter možgane in pljuča napolnili s svežim zrakom.

Tudi vikend lahko izkoristite za aktivnosti, ki vas bodo napolnile s pozitivno energijo. Privoščite si kratek izlet s kolesom.

6. Izkoristite televizijske oglase

Med oglasi se spravite na noge, naredite nekaj počepov, sklec, dvigov medenice... V 30 minutah boste porabili približno 200 kalorij in hkrati okrepili mišice.

7. Pozabite na sporočila in elektronsko pošto

Namesto elektronskega sporočila, se do sodelavke ali sodelavca sprehodite. To ne bo koristilo le vašemu zdravju in postavi, nadvse pozitivno je tudi vzdrževanje osebnih stikov.

8. Vaš nov slogan

Zmeraj bodite v gibanju. Naj prav noben dan ne mine brez dodatne telesne dejavnosti. Še tako majhen vložek namreč prinese veliko več, kot si morda mislite.