Če boste upoštevali TOLE, bo vaš trening VELIKO bolj učinkovit

Če boste upoštevali TOLE, bo vaš trening VELIKO bolj učinkovit (foto: profimedia) profimedia
23. 2. 2019

Tale malenkost naredi zeloooo veliko spremembo.

Tudi tisti, ki se s športom radi ukvarjajo in je postal del njihovega življenja, ne morejo reči, da so treningi lahki. Če bi vedno delali le v okvirih udobja, ne bi nikoli napredovali. Da bi lažje zdržali napore, se zato radi zamotimo z glasbo ali pa v mislih odplavamo nekam daleč stran.

Vendar lahko osredotočenost na vadbo veliko prispeva k uspehu, čeprav se zdi, da je potem težje. Ne govorimo o meditaciji, ampak o zavedanju trenutka in prisotnosti z mislimi. Ne bo lahko, zato je tu nekaj nasvetov, kako si lahko vse skupaj olajšate.

Najprej se vprašajte, kaj želite doseči med posameznim treningom. Lažje boste ostali osredotočeni v težkih trenutkih, ko boste vedeli, zakaj se trudite. Morda želite:

  • preteči določeno razdaljo, ki je za vas trenutno še velik izziv

  • podaljšati trening za 15 minut

  • pravilno izpeljati vse ponovitve vseh vaj na skupinski vadbi

  • izpopolniti tehniko

  • Izboljšati trenutni čas

Bodite pozorni le na to, da si ne boste že prvič zastavili previsokega cilja, ki ga ne boste morali takoj doseči, ker miselna prisotnost med treningom ni tako lahka stvar. Sprva poskusite z vašim običajnim treningom, nato pa stopnjujte izzive.

Ko boste z miselno prisotnostjo pričeli, bo um hitro skušal begati sem ter tja in iskati “varno območje”. Saj veste: kraj kamor se zatečete, ko morate še zadnjih petkrat dvigniti utež, pa vas mišice že pečejo. Ali pri zadnjem kilometru teka, ko bi najraje hodili. Ne dovolite, da bi ostali tam in spet “odplavali”, ampak se vedno znova vračajte v realnost - v tisti trenutek, ko morate stisniti zobe in se prebiti skozi vajo. To ima lahko veliko pozitivnih posledic, saj boste bolj pozorni na pravilno tehniko izvajanja in število ponovitev, pri čemer boste dali vse od sebe. Ko hkrati prepevate vašo najljubšo skladbo, avtomatsko delate manj učinkovito kot takrat, ko ste pri stvari tudi z mislimi. Ne bo lahko, a se bo obrestovalo, ko boste bližje svojim ciljem in ko boste opazili prve spremembe na svoji postavi.

Pomagalo bo tudi, če se umsko pripravite že kakšen dan pred vadbo in naredite točen razpored vaj, ki jih boste izvajali. Za vsak primer sestavite še nekaj treningov, ki jih lahko opravite doma in v zaprtem prostoru, če vas preseneti vreme ali se na primer pokvari kolo in kolesarjenje zato odpade. Ne dajte si priložnosti, da bi vadbo izpustili, saj se bo to hitro začelo ponavljati in navadili se boste na neredne treninge.

Nazadnje pa najpomembnejši nasvet: Pazite, kaj razmišljate.

Vaše telo verjame tisto, kar pravijo misli. Če se torej nenehno pritožujete, da zagotovo ne boste morali prekolesariti hriba, potem se boste na poti navzgor verjetno ustavili ali odnehali. Namesto razmišljanja o tem, kako težek bo vaš naslednji trening, si raje recite, da obožujete izzive. Kos boste vsemu, kar si zadate.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri