Kako zastaviti trening, da bo prinesel rezultate

Kako zastaviti trening, da bo prinesel rezultate (foto: Profimedia) Profimedia
12. 8. 2014

Kako zastaviti trening, ki v kar največji možni meri spodbudi odziv telesa v želeno smer hkrati pa ne izziva poškodb in bolečin?

Manj ega, več mišic

Prešinilo me je spoznanje, da je ideal o lepem, postavnem telesu v vsaj eni lastnosti zelo podoben nekaterim dekletom iz moje preteklosti. Čudna primerjava, vem, vendar se izkaže za poučno. Le sledite mi za trenutek ...

Dolgo velja, da je manipuliranje s (pre)težkimi utežmi in bremeni nepogrešljivo, če želimo tako ali drugače napredovati oz. pregraditi proporce našega telesa. Podobno velja, da je suhoparna, enolična kardio vadba na raznih eliptikih, kolesih ter tekalnih stezah že sama po sebi dovolj in nuja, če želimo shujšati. O slednjem sem že pojamral v eni prejšnjih objav – 'zdravilo za zdolgočasen kardio trening' – zato tokrat predstavljam pametnejšo, tj. učinkovitejšo in predvsem varnejšo pot do sposobnejšega telesa, kot jo učimo pri Feelgood.

"In kaj imajo mišice veze z njegovimi bivšimi puncami"?

Izkušnja pravi in opominja še dandanes, da mišice, kot dekleta SOVRAŽIJO (PRE)VELIK EGO!

V primeru treninga to pomeni prevelike teže/bremena, kot že omenjeno in zanemarjanje pravilne tehnike na ta račun. Sem spada tudi slabo začetno poznavanje tehnike in nerazumevanje funkcionalne motorike katero človeški ustroj sploh zmore. Dodajmo k vsemu še preambiciozno zastavljen (kopiran) načrt vadbe in scenarij za poškodbo je nared. Ali obisk naše Nuše na vadbi Feelgood Balance.

Kako enostavno je prenesti sporočilo prejšnjega odstavka na partnerske odnose je verjetno razvidno. Komur še ne, naj le nadomesti uporabljen trenerski žargon (pravilna tehnika, funkcionalna motorika, človeški ustroj, idr.) z imenom svojega partnerja in odstavek prebere ponovno.

Kako torej zastaviti trening, ki v kar največji možni meri spodbudi odziv telesa v želeno smer – izguba maščobe, pridobivanje mišične mase ali splošne kondicije – hkrati pa ne izziva poškodb in bolečin?

Imam idejo. Ideja zahteva razum, ta pa želi pustiti ego v slačilnici preden se naslednjič vstopi v trening center.

  • Naučite se pravilno, izvajajte pravilno in bodite nepopustljivi pri tem.
  • Ne razmišljajte le o gibih (potisk, vlečenje, upogib, itd.) in ponovitvah temveč o mišicah, ki so za določen gib dejansko odgovorne.
  • Spoznajte telo katerega trenirate. Naučite se nekaj o njem. Razumite, da ni enako telesu velikana z naslovnice bodybuilding revije ali slikam postavne manekenke na internetu.

Morda vam vzame nekaj časa. Sigurno bo ego vsaj za trenutek poražen, a nič za to. Verjemite, sledi njegov veliki povratek v trenutku, ko razbijete plato napredka in spoznate nove dimenzije treninga.

Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije); foto: Profimedia