Mito Šinkovec: "Znanje je ključnega pomena"

Šport mu je bil vedno pisan na kožo! (foto: Goran Antley, osebni arhiv) Goran Antley, osebni arhiv
19. 10. 2012

Mito Šinkovec je profesionalni osebni in kondicijski trener, ki je v svoji 15-letni karieri o telesni vadbi poučeval tako otroke na osnovni šoli kot tudi smučarske reprezentante. Šport mu je bil vedno pisan na kožo, huda plezalna poškodba pa ga je spodbudila, da se je o njem poučil ne le praktično, temveč tudi strokovno.

Priprave na ljubljanski maraton so že v polnem teku

Mito je skozi leta pridobivanja znanja in izkušenj oblikoval vadbo SOS (shujšaj, oblikuj, skupinsko), za katero pravi, da je najbolj izpopolnjen program za hujšanje in oblikovanje telesa. Sedemnajstletne izkušnje iz telesne vadbe, kinezioterapije, prehrane in motivacije je združil v program, ki strankam ponuja več kot le aerobično vadbo, pilates ali fitnes.

Program SOS temelje išče v osebnem trenerstvu, katerega cilj je stranki ponuditi na individualni ravni čim več, torej poleg vadbe tudi izobraževanje s področja prehrane, splošnega zdravja, ter smernice, ki posamezniku olajšajo spremembo življenjskega stila v boljši in bolj zdrav način življenja.

Tovrstnih prijemov se je Mito v sodelovanju s priznanim osebnim trenerjem Markom Mrakom lotil tudi pri pripravi vseh, ki so se na spletnem portalu Tečemo skupaj, kjer lahko s pomočjo strokovnjakov oblikujete svoj program priprav na tekaški maraton, lotili tega tekaškega izziva.

Čeprav prisegate na individualni pristop k vadbi, se pogosto odpravite v Ameriko na izobraževanja, kjer prevladujejo bolj komercialni in množični načini. Kako to?

Američani so znani po tem, da so izvrstni v marketingu in vsako novo stvar odlično zapakirajo v končni izdelek, ki ga nato prodajo v visokih nakladah. Prav zato se vsake toliko časa odpravim čez lužo, da vidim, kaj vse ponujajo. Če vzamemo za primer pilates, ki so ga Američani začeli prodajati kot sistem vadbe.

Tu ne gre za nič drugega kot skupek nekih vaj, ki so ločeno druga od druge obstajale že veliko pred tem imenom in smo jih tudi uporabljali. Šele ko so jih združili v skupno znamko, znano kot pilates, so postale tudi komercialno uspešne.

Prvič me je v Ameriko gnala radovednost - bil sem še študent in s takratnim dekletom sva šla čez lužo predvsem zato, ker je bilo v primerjavi z našimi razmerami vse svetlobna leta pred nami. Pozneje pa sem začel tja hoditi predvsem na izobraževanja.

Torej se raje izogibate tovrstnim telesnim aktivnostim?

Kondicijski trenerji poskušamo vsako vadbo oblikovati tako, da bo čim bolj funkcionalna za vsakega posameznika in njegove potrebe. To je tako, kot če pišete test iz matematike in ulomkov, potem se morate posvetiti predvsem temu poglavju, in ne vaditi poštevanke.

To je sicer tudi matematika, ampak pri tem testu ne bo prav nič prišla prav. Enako je pri telesni vadbi. Ravno zato nisem navdušen nad vsemi pripomočki, ki se množično prodajajo kot izjemno funkcionalni.

Se strinjam, da je lahko ta pripomoček zanimiv, ampak le od tvojega znanja je odvisno, ali boš naredil kaj funkcionalnega z njim. Znanje je ključno in ravno zato so vse te vadbe koristne zame, saj lahko iz vsake izvlečem najboljše elemente.

Predvidevam, da zato pod imenom vašega studia Teledrom piše: Studio za kultivacijo telesa?

Če bi uporabil izraz oblikovanje telesa, bi ga že določil in ljudje, ki bi prišli k meni in želeli samo shujšati, bi lahko napačno dojeli bistvo našega studia. Zato smo dolgo iskali pojem, ki bi vseboval čim manj konotacije in naše dejavnosti opisal v nekem celostnem pomenu, kar kultivacija zagotovo je. Hujšanje je le logična posledica vsega, kar počnemo, od telesne vadbe do pravilne prehrane.

Torej želite posameznika prepričati o spremembi življenjskega stila, in sicer iz nezdravega v bolj kakovostnega. Koliko truda pa zahteva takšen individualni pristop?

Sistem vadbe SOS, ki sem ga oblikoval nekaj let, je sestavljen iz treh besed: shujšaj, oblikuj, skupinsko. Čeprav gre za skupinsko vadbo, se poskušam čim bolj osredotočiti na vsakega posameznika, njegov življenjski ritem, težave, s katerimi se spopada, in želje, kaj bi želel doseči.

Torej ne morem vsem gospem, ki pridejo k meni in želijo shujšati, svetovati enako, naj jedo le piščanca in solato, saj prevelik šok za telo vodi v neuspeh. Za nekoga, ki se prehranjuje le zvečer in ves dan pije samo gazirane pijače, je uspeh že to, da zmanjša količino vnosa te pijače in vsaj eno plastenko zamenja s steklenico vode.

Ste že od nekdaj čutili, da bo to vaše 'poslanstvo'?

Tudi moj oče je bil profesor športne vzgoje, tako da sem že odraščal v športnem duhu, za počitniška dela sem vedno izbiral in sodeloval pri podaljšanih bivanjih, šolah v naravi, največ izkušenj pa sem seveda pridobil z delom v fitnesu.

Nekaj časa sem sicer poučeval tudi na osnovni šoli, in čeprav je bilo delo z otroki zelo zabavno, nisem čutil, da je moje strokovno znanje izkoriščeno do polne mere. Ta občutek sem našel pozneje pri delu s strankami.

Plezanje mu ni bilo usojeno

Mito je že vse življenje predan športu, že v mladih letih si je želel postati profesor športne vzgoje in osebni trener, kar mu je seveda tudi uspelo, vendar pa je pred tem sanjal še o nečem drugem - o plezanju. Tega je profesionalno treniral vse do 19. leta, ko se je v hribih nesrečno poškodoval.

Po padcu, 70 metrov globoko, zaradi katerega je poleg številnih zlomov utrpel tudi počeno lobanjo, je bilo njegovih sanj konec. Sam pravi, da je bilo okrevanje dolgotrajno in naporno, brazgotine na glavi pa ga še danes spominjajo na tisti dan. Je pa z vztrajnostjo in močno voljo, da si znova povrne fizično moč, vzljubil fitnes, ki ga je na koncu pripeljal do tega, s čimer se ukvarja danes.


Tekst: Anja Kontrec za revijo Story

 

Značke: Mito Šinkovec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri