Športno srce

Športno srce (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2015

ŠAli ste vedeli, da še tako "zdrav" človek vsakodnevno dožživi kar nekaj aritmij?

Srce, čudežna črpalka

ŠŠtevilo miššičnih celic v srcu vsakega človeka je ves čas enako, vendar pa se te tudi obnavljajo. ŠŠe ne dolgo nazaj so verjeli, da traja približžno 50 let, da se jih zamenja polovica, danes pa so strokovnjaki mnenja, da poteka proces obnavljanja v srcu veliko hitreje. Težžko razumemo, kako se v okolišščinah, ko ni ne časa, ne prostora, da bi se nova celica v miru umestila in "prepoznala" svojo nalogo, to sploh lahko zgodi. A kažže, da se za časa žživljenja vse celice srca kar nekajkrat obnovijo.

Pri ššportnikih lahko opazimo pojav občutno povečane mase tega organa, ki mu pravimo ššportno srce in je odziv organizma na visoke telesne napore. Prepoznamo ga po drastično znižžani frekvenci utripa v mirovanju.

Masa srca se povišša na račun odebelitve sten, predvsem stene levega prekata; debelina stene netreniranega srca meri 1,2 cm, treniranega pa več kot 2 cm. Srčne mase nad 500 gramov pri vrhunskih atletih vzdržžljivostnih ššportnih panog niso prav nič nenavadnega.

K masi doprinašša povečanje volumna, ne pa šštevila srčnih celic. Med naporom lahko ššportno srce iztiska celo do trikrat večje količine krvi kot v mirovanju, njegova moč se iz dveh vatov v mirovanju lahko dvigne celo do petnajst vatov pri največjih naporih. ŠŠportniki, ki prekinejo svojo kariero s tako odebeljenimi stenami črpalk, bi morali obremenitevpostopno zmanjšševati vsaj šše nekaj let.

Poženimo njegov utrip

Nekateri ljudje zelo lepo skrbijo za svoje motorne dvo- ali šštirikolesnike. Na varnem jih hranijo v suhih in toplih garažžah, vsako nedeljo pa jih odpeljejo na kratko vožžnjo, da se prezračijo. Verjamejo pač, da motorju nekaj kilometrov dobro dene. Najbržž je res tako.

Kaj pa motor, ki utriplje v nas? Tudi zanj velja, da ga je sem ter tja potrebno pognati, da bi ga ohranili v dobri formi.

Pustimo ga počivati, kadar nam poviššana telesna temperatura jemlje motivacijo za intenzivnejše gibanje, sicer pa kar pogumno:

  • trenirajmo ga
  • in vsak dan požženimo njegov utrip.

Pogovorimo se z zdravnikom. Če je srce zdravo, ga lahko brez vsake bojazni priganjamo tudi do najviššjih obratov!

Iz knjige Ustvarjen za gibanje; avtor Grega Hočevar, foto: profimedia.si, osebni arhiv

Ustvarjen za gibanje, Grega HočevarUstvarjen za gibanje je knjiga, ki se je bomo veselili vsi, ki si kdaj obujemo tekaške copate, sedemo na kolo ali kako drugače poženemo svoj stroj v višje obrate in odcedimo svoj vsakdanji znoj.

Morda je ne bomo prebirali na dušek in bo včasih potrebno tudi večkrat prebrati kakšno poglavje. Nič zato, Grega je našel celo fiziološko potrditev pregovora, da se počasi daleč pride.

Knjiga je izšla pri založbi Cicecon. Naročite jo lahko po telefonu 01 729 14 10, po e-mailu zalozba@ciceron.si ali na spletni strani www.ciceron.si.

Značke: športno scre