Tako se znebite neprijetnega vonja

Tako se znebite neprijetnega vonja (foto: profimedia) profimedia
6. 2. 2018

Redni telovadci bodo dobro vedeli, kako nadležno se je takoj po jutranjem treningu odpraviti v službo ali po drugih opravkih, še posebej, če ni časa za prho in moramo za higieno poskrbeti drugače. Kaj lahko storite, da se znebite neprijetnega vonja?

Znebite se bombažnih oblačil in jih nadomestite s hitro sušečimi

Za vadbo raje kot bombaž izberite športna oblačila, ki so narejena iz materialov, ki dihajo in hkrati odvajajo vlago. Čeprav boste po napornem treningu še vedno “premočeni”, se bodo oblačila hitreje posušila. Ker na sebi ne boste imeli veliko znoja, boste oddajali manj neprijetnih vonjav. Če ne morete stopiti pod prho, omočite brisačo in dobro obrišite prepoteno telo. To bo zaleglo bolj kot osvežilni robčki. Deodorant nanesite le na sveže umito kožo in ga ne mešajte z znojem, ker boste v tem primeru vonj še poslabšali.

Za vsak dan pa izberite bombažna oblačila namesto tistih iz umetnih materialov. Manj verjetno boste pod pazduhami pustili potne madeže in oddajali neprijetne vonjave, še posebej v vročih prostorih in toplem vremenu.

Uporabljajte antiperspirante

Kako se razlikujejo od deodorantov? Slednji zmanjšujejo le bakterije, ki proizvajajo neprijetne vonjave, antiperspiranti pa zmanjšajo tudi znojenje, kar je večji problem pri neprijetnem vonju. O tem lahko povprašate zdravnika. Ne pozabite, da mora koža še vedno dihati, saj v nasprotnem primeru tvegate infekcije in preprečujete naravno ohlajanje telesa. Pobrskajte po bližnji lekarni, kjer boste našli zdravju ustrezne pripomočke proti neprijetnemu vonju.

Pozornost posvetite štirim delom telesa

To so pazduhe, prsni koš, noge in lasišče. Jasno je, da je tam vonj najbolj intenziven, zato tem delom posvetite malo več pozornosti.

Pazduhe in prsni koš sta dela, ki sta najbolj odgovorna za izločanje znoja, to pa se začne dogajati v puberteti. Priporočljivo je, da se takoj po vadbi stuširate, lahko uporabite tudi antiperspirante, ki poskrbijo za morebitne vonjave (vedno jih nanašajte na čisto kožo). Stopala so cel dan ovita v nogavice in obuvala, kar je idealno okolje za razvoj glivic ter podobnih neprijetnosti, tudi tu pa  je priporočena prha. Pri laseh je problematičen prhljaj, ki se ga rešite s posebnimi šamponi.

Odstranite odvečne dlake

Tudi to bo pomagalo omiliti ali se povsem znebiti neprijetnega vonja. Ker dlake (predvsem pod pazduhami in na prsnem košu) ustvarjajo vlažno okolje, se tam zadržujejo bakterije in znoj. Lažje boste vzdrževali higieno na gladkih površinah. To velja tudi za oblačila - če je majica ohlapna, bo telo lažje odvajalo pot kot pri oprijeti majici, kjer se bo vlaga vpila v material in pustila potne madeže.

Preberite tudi: