Trebušne mišice se izklešejo v kuhinji, in ne na fitnesu!

Trebušne mišice se izklešejo v kuhinji, in ne na  fitnesu! (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 12. 2013

Pri oblikovanju telesa pravimo, da tisto, kar poješ, bistveno odloča o tvojem videzu, in ne le težki treningi, saj ti ne zmorejo sami oblikovati telesa, če uživamo neprimerno hrano

Brigita Brezovac, bodibilderkaPrvakinja bodibildinga Brigita Brezovac se je pred kratkim vrnila iz Amerike, kjer se je udeležila tekmovanja MS Olympia.

Športnica, ki je življenje posvetila ekstremnemu bodibildingu, svoje znanje prenaša tudi na svoje varovance. V to področje pa spada tudi zdravo prehranjevanje, pri katerem ima Brigita nešteto izkušenj."

"Že od doma sem bila navajena jesti zdravo, zato se mi ni bilo težko navaditi na sistem načrtnega prehranjevanja, ki je še posebej v mojem športu odločilnega pomena."

"Pri oblikovanju telesa pravimo, da tisto, kar poješ, bistveno odloča o tvojem videzu, in ne le težki treningi, saj ti ne zmorejo sami oblikovati telesa, če uživamo neprimerno hrano," pove.

Brigito je prvih kuharskih veščin naučila njena mama.

"Izredno težo je dala doma pridelani hrani, tako da me je poleg kuhanja naučila še pridelovanja lastne zelenjave ter drugih starih domačih opravil, na primer kako oskubsti kokoš ali pripraviti domače koline. Skozi dolga leta sem se opazovala, preizkušala razne diete, spremljala trende in na koncu odkrila, da je zdravo prehranjevanje zelo preprosta zadeva, ki smo si jo ljudje hudo zakomplicirali in zdaj to uporabljamo za izgovor, zakaj nam ne uspe doseči popolne postave."

Prehrana in življenjsko poslanstvo

Brigita je svoje prehranjevalne navade prilagodila življenjskemu poslanstvu.

"Že dolgo hodijo skupaj z roko v roki, saj drugače ne bi bilo mogoče doseči takšnega razvoja v športu. V bodibildingu je namreč prehranjevanje alfa in omega. Zelo priljubljen je tudi rek, da se trebušne mišice izklešejo v kuhinji, in ne na fitnesu, kar seveda res drži. Zagotovo tudi sami poznate koga, ki vsak dan naredi na stotine trebušnjakov, pa ima kljub temu plast maščobe."

"Jaz dajem največji poudarek biološko pridelani hrani, ki pa je najboljša lokalno pridelana, saj mora biti pot od izvora do našega krožnika čim krajša, da se ohranijo hranilne snovi, predvsem vitamini in minerali. Takšna živila so tudi boljšega okusa, pridelava je prijazna do okolja in pomaga podpirati domače pridelovalce namesto tujih masovnih pridelovalcev z intenzivno proizvodnjo. Hrano moramo prilagajati okolju in temperaturam, v katerih živimo, da ohranimo ravnovesje v prehrani in optimalno zdravje. Treba je uživati lokalno pridelana živila, saj narava sama določa, katera hrana je najbolj primerna za nas. V hladnem okolju telo potrebuje močno in toplo hrano, medtem ko v toplem podnebju raje posegamo po svežem sadju in zelenjavi ter lažji hrani. Tako so pozimi za nas najboljša izbira žita, kruh, stročnice, kuhana zelenjava, jabolka, medtem ko poleti izberemo hladno hrano, kot so češnje, breskve, slive, jagode, grozdje. Nekatere lokalne plodove lahko naberemo tudi sami (regrat, borovnice, čemaž, številna zdravilna zelišča), pazimo le, da ne rastejo ob prometni cesti ali v oporečnem okolju."

Kako je s prehrano v Sloveniji?

Glede na izkušnje, ki jih je Brigita dobila v dolgoletni športni karieri bodibilderke, je spoznala tudi načine prehranjevanja v tujini.

"Seveda se na slovenskem krožniku znajde tudi kaj 'nezdravega', kot so klobase, sendviči ipd., ki jih pač poskušamo uravnotežiti s kislim zeljem, toda v primerjavi s tujino je naš jedilnik precej zdrav.

Imamo vrtove, pridelujemo veliko zelenjave in sadja, še vedno kuhamo doma, pazimo na izvor živil, naše porcije so manjše. V tujini prevladuje hitra hrana, ki je večinoma ocvrta, polna konzervansov, soli in sladkorja. Ljudje kupujejo vnaprej pripravljeno hrano, ki jo nato le pogrejejo v mikrovalovni pečici. To zame ni le znak pomanjkanja časa, temveč tudi lenobe ter slepega zaupanja marketinškim gurujem, ki nam polnijo glave z vedno novimi modnimi muhami in neumnostmi.

Ljudje izgubljajo stik s hrano, ne znajo več kuhati, ne znajo pravilno kombinirati živil, saj je lažje pripraviti kaj na hitro iz vrečke. Konzumirajo vse preveč belega sladkorja in bele moke, kemično obdelane in vnaprej pripravljene hrane, živila, polna hormonov in antibiotikov, ki so potrebni za hitro in masovno pridelavo.

Da ne govorim o neskončnem številu restavracij, ki ponujajo 'vse, kar lahko poješ'. Glede na izkušnje v tujini se v Sloveniji res prehranjujemo zdravo."

Kuha tudi za druge

Svoje znanje s področja prehranjevanja pa Brigita predaja tudi vsem, ki si želijo za svoje telo le najboljše. Nekaterim strankam celo sama pripravlja obroke.

"Strankam kuham glede na njihovo trenutno dieto, ki jo sestavimo po njihovih željah in potrebah. Hrana je raznovrstna, sezonska, polnovredna, trenutni trend je predvsem indijska in mehiška kuhinja, kjer je velik poudarek na začimbah in zeliščih. Seveda se okus prilagodi posamezniku."

"Najraje pripravljam ozimnico iz sadja in zelenjave, ki jo pridelajo moji starši, saj mi olajša ter popestri kuhanje v zimskem času. Drugače pa rada kuham čisto vse; redno pečem domači kruh iz ržene, pirine in ajdove moke, tudi zdrave pice so odlične, pa meso in zelenjavo na najrazličnejše načine, vegetarijanske jedi ter seveda sladice, torte, biskvite, manj kalorične mafine. Trenutno v zimskem času kuham več tople hrane, jedi na žlico, stročnice, lečo, golaže, sarme iz pustega mesa, uporabljam močnejše začimbe, ki pogrejejo telo in mu dajo dovolj energije."

Foto: Shutterstock, arhiv revije Lea