Video: Trening TRX - popolna vadba za telo

16. 7. 2010

Ko sem prvič poskusil trenirati s TRX, me je ta vadbeni pripomoček popolnoma zasvojil! Za nakup je bil ‘zaslužen’ Dimitrij Mancevič, trener Petra Mankoča.

V Petrovi ekipi vsako leto poleg ustaljene rutine treninga iščemo nove poti, kako spodbuditi in prilagoditi telo z novo vadbo, novim dražljajem.

V preteklosti smo nove vaje v fitnesu smo še bolj dodelali, vključili vadbo z medicinko, kolebnico, nato skoke, še bolj dodelane skoke, lani smo vpeljali kettlebell, letos smo v vadbi poleg naštetih trenažnih prijemov začeli uporabljati še TRX.

TRX pomeni (Total Resistance eXericise) vadbo s popolnim odporom, kar pomeni:

  • popolna obremenitev med vadbo, ki jo vadeči sam uravnava skozi vadbo,
  • popolna vadba, ker sile delujejo na telo po celotni kinetični verigi v dinamičnem in statičnem načinu. Vadba odlično aktivira stabilizatorje trupa, proprioceptorje in vse mišične skupine.

Tega prispevka ne pišem zato, ker bi mi nekdo naročil dober članek o vadbi, pišem ga predvsem zaradi tega, ker se v TRX ‘zaljubiš’, ko občutiš, da pri vadbi ne izgubljaš časa.

Mene je očaral s svojo skromnostjo (ne potrebuješ velikega prostora za vadbo in dragih naprav) in funkcionalnostjo. Že v začetku prispevka sem napisal, da vsako leto iščem nove poti pri treningih za svoje varovance, saj po dolgoletnih treningih športnik potrebuje nov dražljaj, ki mora biti optimalen in mora aktivirati mišične skupine po celotni kinetični verigi, saj lahko le tako uspešno treniramo gibalne vzorce in kondicijsko pripravo športnika.

Dokazano je, da se izolacija mišic pri treningu ne obrestuje, saj se take mišice ne vključujejo uspešno v sestavljenih gibalnih vzorcih, kjer je aktiviranih več mišičnih skupin, zato vedno iščem nove poti za svoje varovance, da treniramo pametno in optimalno.

TRX – orodje, ki zasvoji!

Prvotno je bil vadbeni pripomoček izdelan za ameriško specialno enoto ‘Tjulnji’ (Navy Seals). Na vojnih operacijah po svetu so potrebovali lahek, majhen in funkcionalen pripomoček, ki bi zadovoljil potrebe vojske po vrhunski pripravljenosti.

Dobro pripravljen vojak ima veliko večje možnosti za uspešno delovanje v operacijah. Pripomoček se je razvil iz ‘padalske gurtne’ in karabinov, ko je bila enota Randyja Hetericka na tajni misiji. Po prvotno načrtovanih dveh dneh v ‘varni hiši’ se je bivanje zavleklo, in ker so hoteli ostati v dobri kondiciji, so si izdelali prototip TRX, ki ga je Randy takoj patentiral.

Sedaj, po nekaj letih, lahko izpopolnjen pripomoček uporabljamo v trenažnem procesu doma, na potovanju, v parku . . kjerkoli. Pripeti ga moramo na višino 2, 1 metra in že lahko izvajamo vaje. Dobro je opraviti kratek tečaj uporabe in izvedbe vaj za uspešnejšo in varnejšo vadbo. Za novince je najuspešnejša skupinska vadba, nad katero bdi trener, saj izvaja vadbo po vnaprej določenem programu treninga, ki je zastavljen glede na želje ciljne skupine.

Zakaj je TRX popoln?

Vprašanje samo ponuja odgovor, ko občutite vadbo s TRX! Zakaj je zame boljši od drugih vadbenih pripomočkov?

- Vadba je funkcionalna! Sile potekajo skozi vse telo. Če vzamem na primer najbolj naravno gibanje na našem planetu – hojo – že sam pogled človeka, ki hodi, pove, da sile potekajo od ‘valjčkanja’ podplata, prek goleni, stegnenice, medeničnega obroča, stabilizatorjev, ramen in rok, vratu, glave. Sile potekajo prek stabilizatorjev na zgornji del telesa in pri hoji vključujejo skoraj vse mišične skupine.

Pri večini osnovnih gibanjih vedno vse sile potekajo prek stabilizatorjev in vedno se vključuje v delo veliko mišičnih skupin, ki sodelujejo pri medmišični koordinaciji. Pri vaji ‘potisk z nogami’ na fitnes orodju sile potekajo samo skozi določeni del, ki se vključuje v gibanje, stabilizatorji in zgornji del telesa pa sta toga, saj jima sedeč položaj nudi popolno oporo.

Pri večini vaj v fitnesu ni vključevanja stabilizatorjev, ni vključevanja centra za ravnotežje in ni najboljše sinergije med posameznimi mišičnimi skupinami. Za učinkovito kompleksnost gibanj način treninga z izolacijo mišice, ki ga nudijo naprave, ni funkcionalen.

- Vadba je varna! Z uporabo TRX je vadba popolnoma varna, saj postopoma povečujemo težavnost s spremembo naklona in stabilizacije telesa. Pri uporabi bremen v trenažnem procesu delujemo z zunanjo obremenitvijo, ki povzroči visoke sile, ki delujejo na sklepe, z nezadostnim znanjem lahko povzročimo visoke navore v sklepih, kar pomeni, da je možnost poškodb večja. Vadba z lastno težo je popolnoma varna!

- Vadba je kompleksna! Vsaka izvedena vaja s TRX deluje na stabilizacijo telesa, mišično moč ali mišično vzdržljivost, ravnotežje in eksplozivnost. Fleksibilnost je odvisna od izvedbe vaj. Gibanje je naravno, ni potrebe po predznanju, težavnost treninga pa določa izključno vadeči s spremembo opore in naklona.

- Vadba je primerna za vse! Vadba je prilagojena vsem skupinam posameznikov, priporoča se vsem, ki imajo malo časa za trening, a si vseeno želijo odlične rezultate. Vsem, ki bi se radi poleg osnovnega programa naučili uporabljati TRX , ki bi radi optimalno trenirali, je v Ljubljani na voljo vodena vadba v jutranjih in večernih urah.

Poskusiti ali ne? Vsekakor poskusiti! V Ljubljani poteka skupinska vadba TRX na Kodeljevem v jutranjih urah za tiste, ki bi radi opravili uspešen trening že pred delom, za vse tiste, ki bi trenirali po delu, pa bo v večernih urah trening na Litijski cesti.

Pri vadbi je omejeno število vadečih, vadba poteka pod nadzorom osebnega trenerja, ki vas nauči izvajati vaje, vas motivira in izvaja vnaprej določen program vadbe, ki se iz tedna v teden progresivno spreminja, kar zagotavlja ustrezen napredek. Ker je naše vodilo zadovoljna stranka in popolna storitev, so vsi vadeči vključeni tudi v naš uspešen program ‘Prehrana samo zate’.

Več informacij o skupinski vadbi v Ljubljani in rezervaciji terminov na: info@osebnitrener.com.

Naročila TRX, izdelava programa vadbe, uvodne ure treninga, prikaz vaj, informacije na: marko@osebnitrener.com.

Marko Mrak