Vsaj eno uro pred treningom ne uporabljajte telefona – raziskava je pokazala zanimive rezultate

Vsaj eno uro pred treningom ne uporabljajte telefona – raziskava je pokazala zanimive rezultate (foto: Profimedia) Profimedia
27. 3. 2022

Kakšen vpliv ima lahko igranje video iger in uporaba družbenih omrežij na vadbo? Nedavna raziskava razkriva zanimive rezultate.

Igranje igric in brskanje po Twitterju ne prazni le baterije vašega telefona – izčrpava tudi vašo mentalno energijo. Glede na rezultate študije, objavljene v publikaciji Applied Neuropsychology.

Enaindvajset amaterskih boksarjev je bilo razporejenih v tri skupine: v prvi skupini so gledali video igro, v drugi so pregledovali družbena omrežja, tretja skupina pa je bila kontrolna in sodelujoči niso počeli nič – le 30 minut pred testom odločanja (simulacija boja).

Tisti, ki so bili vključeni v prvi dve skupini – video in družbena omrežja – so se pri testu izkazali slabše v primerjavi s kontrolno skupino. Tako v napadu kot obrambi.

V drugi študiji, objavljeni v publikaciji Journal of Sports Sciences, so prišli znanstveniki do podobnih ugotovitev – in sicer pri nogometaših. Odločanje je bilo slabše pri tistih, ki so pred tekmo spremljali video igre ali uporabljali družbena omrežja.

Avtorji študije menijo, da je za to odgovorno daljše obdobje električnih impulzov v določenih predelih možganov, kar zmanjša hitrost obdelave informacij. Rezultat je seveda slabše odločanje.

Nogomet je seveda zapletena igra, ki zahteva hitre odločitve, igralec se mora odločiti v delčku sekunde.

Vendar obstajajo tudi študije, ki so pokazale, da lahko mentalna utrujenost vpliva tudi na navidez preproste naloge, kot sta denimo tek in kolesarjenje.

Kaj lahko naredite? Odložite telefone in druge naprave vsaj uro pred pomembnim treningom ali tekmo - da bo glava sveža in osredotočena.
Preberite še: