Zabavne skupinske vadbe

9. 3. 2011

Ura vadbe v slovenskih studiih stane od 7 do 10 evrov, seveda je veliko bolj ugodno kupiti mesečno ali večmesečno vstopnico.

Aerobika – eden izmed najbolj priljubljenih 'ženskih' športov

Aerobika je ena izmed najbolj znanih skupinskih vadb in tudi podlaga za marsikatero drugo vadbo. Sestavljena je iz različnih gibalnih vaj, pri njej pa se uporabljajo tudi različni pripomočki, kot so stopnička, palica, uteži, elastika, žoga ...

Zdravnik Cooper je prvi, ki je predstavil aerobni način vadbe, tako začetek aerobike sega že v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Najbolj znana in uspešna zvezdnica, ki je na začetku veliko pripomogla k širjenju aerobike, je bila zagotovo igralka Jane Fonda.

Na priljubljenost aerobike je vplivala tudi glasba, ki motivira gibanje. V 40-letni zgodovini, ki jo ima aerobika kot oblika vadbe, se je tudi razvilo več vrst (hi-lo, step, slide, dance, move it, vodna aerobika ...), vsem pa je skupen namen: izboljšanje telesne kondicije, krepitev vseh mišičnih skupin, izboljšanje delovanja srčno-žilnega in dihalnega sistema ter izboljšanje koordinacijskih in motoričnih sposobnosti telesa.

Body pump – prek fitnesa do skupinske vadbe

Body pump je oblika skupinske vadbe, ki je pogosto napačno primerjana z aerobiko. Gre namreč za anaerobno vadbo (bolj preoblikovanje telesa kot hujšanje), sestavljeno iz dvigovanja uteži po ritmu glasbe. Vadba je zelo intenzivna, saj človek v eni uri (toliko vadba tudi traja) porabi tudi do tisoč kalorij.

Body pump omogoča najhitrejšo pot do 'popolne' postave, izgube odvečne maščobe ter oblikovanja telesa. Vadba z najučinkovitejšimi vajami iz fitnesa, kot so počepi, potiski, dvigi in upogibi, zagotavlja trening vsem glavnim mišičnim skupinam.

Body pump je sicer del programa Les Mills, ki ga je leta 1991 razvil nekdanji novozelandski atlet Leslie Mills. Športni centri, ki ga izvajajo, morajo imeti licenco, prav tako tudi inštruktorji, ki poleg začetnega usposabljanja hodijo na dodatna izobraževanja vsake tri mesece.

Spinning na kolesu – ni koreografije in zapletenih korakov

Spinning je vodena vadba na sobnih kolesih (spinnerjih) ob spremljavi glasbe in s strogo načrtovanim treningom. Posameznik si individualno izbere obremenitev glede na fizično pripravljenost, starost in cilj. Vadba poteka ob spremljavi glasbe in pod vodstvom inštruktorja. V isti skupini lahko trenirajo osebe z različno pripravljenostjo (začetniki ali profesionalci) in je eden redkih skupinskih treningov, ki pritegne tudi moško populacijo.

Primeren je za vse starosti, ker ne vsebuje eksplozivnih, hitrih gibov, ni koreografije in ni zapletenih korakov. Pri spinningu si intenzivnost prilagajamo sami. Ob isti vaji si lahko dodajate obremenitev po želji, kar poveča intenzivnost. Poleg fizičnega napora je prednost tudi v psihični sprostitvi.

Gre za izum kalifornijskega ultra kolesarja Johnnyja G. (Johnny Goldberg). Leta 1986 je izumil prvo 'spinner' kolo, ki ga je uporabljal za lasten trening kot pripravo na tekmovanje RAAM. V začetku devetdesetih let sta se začela proizvodnja koles in razvoj programa, ki je danes prisoten v več kot 80 državah sveta, v katerih je več kot 20 tisoč originalnih spinning centrov z mednarodno licenco. V začetku devetdesetih let je prišel tudi v Slovenijo.

Kattlebell – tradicionalna ruska skupinska vadba z utežjo

Kettlebell oziroma girja (po rusko) je tradicionalna ruska utež, ki je videti kot topovska krogla s ploskim dnom in ročajem. V Rusiji se je ta oblika vadbe razvila v tradicionalen šport (girevoy sport) in je priznana metoda treninga. Gre za celosten sistem treninga za moč in vzdržljivost.

Kettlebelli so vse bolj priljubljeni tudi v državah zahodnega sveta, saj so treningi zelo funkcionalni in se osredotočajo na moč, eksplozivnost, vzdržljivost, krepitev kardiovaskularne zmogljivosti, koordinacije in fleksibilnost. Osnovni namen kettlebella je uporaba za veliko število ponovitev balističnih gibov, s čimer razvijemo učinkovit centralni živčni sistem in vzdržljivost moči, oboje pa je odločilnega pomena za vsako športno aktivnost.

Pilates – s pomočjo duha nadzirati mišice

Pilates je posebna vrsta vaj za krepitev telesnih mišic. Iznašel jih je Joseph Hubert Pilates iz Mönchengladbacha, ki je to vadbo najprej poimenoval Contrology, ker naj bi pri izvajanju vaj s pomočjo duha nadzirali mišice. Pri tem je upošteval svoje znanje gimnastike, boksa, vzhodnoazijskih vadb, joge in zenovske meditacije ter tudi gibanje živali.

Bistvo pilatesa je tako krepitev mišic trupa (vseh trebušnih in vseh hrbtnih mišic). Temu v pilates filozofiji pravijo center našega telesa. Z vajami poskušamo imeti telo ves čas stabilno, medtem ko izvajamo gibanja z nogami in rokami, poskušamo izboljšati gibljivost hrbtenice in gibljivost celotnega telesa. Pilates je tehnika, ki jo imenujemo tehnika TELO in DUŠA, saj naše telo ohranja gibčno in močno hkrati.

Zumba – plesna aerobika ob latino ritmih

Osnova zumbe je glasba. Vsebuje v glavnem vroče latino ritme (merengue, salsa, cumbia, reggaeton, calypso, samba ...), ki vas sprostijo, vam povrnejo energijo in vas spravijo v dobro voljo. Koreografije so zasnovane na načelih intervalnega treninga, ki povečuje porabo kalorij, izgorevanje maščob ter tonizacijo mišic.

Poseben poudarek je na mišičnih skupinah nog, zadnjice, rok, trebuha ter seveda najpomembnejše mišice – srca! Udeleženec vadbe lahko s povprečno intenzivnostjo v eni uri porabi tudi do tisoč kalorij. Zumba je zasnovana tako, da ji lahko sledi resnično vsak, in to ne glede na starost, plesno predznanje, telesno pripravljenost, saj je kombinacija preprostih plesnih korakov na energično in seksi podlago latinskoameriških ritmov.

Zumba izhaja iz Kolumbije. V sredini devetdesetih let je ta program razvil trener fitnesa Beto Perez. Poleg zumbe se je razvila tudi salsa aerobika, ki ima podobne metode.