Nives Orešnik: "V resnici so ljudem na poti do cilja ovire največkrat povsem banalne stvari."

Nives Orešnik: "V resnici so ljudem na poti do cilja ovire največkrat povsem banalne stvari." (foto: Rok Mlinar) Rok Mlinar
28. 4. 2018

Nives Orešnik je stara komaj 26 let, a si moramo vzeti kar nekaj časa in prostora, da jo pravilno predstavimo. Nekdanja miss Slovenije je trenirala gimnastiko in atletiko, pozneje tudi ples, a je namesto na fakulteti za šport diplomirala na akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. A zmagala je ljubezen do športa in gibanja, tako da akademska slikarka za zdaj bolj kot ustvarja spodbuja ljudi h gibanju in zdravemu življenju, predvsem Slovenke pa je pritegnila s svojo vadbo Fit Barre.

"Vadbo Fit Barre sem spoznala pred tremi leti, ko v Sloveniji še ni bila znana. Navdušila me je s prepletanjem vseh segmentov, ki se mi zdijo pomembni pri dolgoročni, zdravi vadbi:

  • krepitev in oblikovanje mišic,
  • izboljšanje drže in
  • ohranjanje vitalnosti hrbtenice,
  • koordinacijske vaje in z
  • avedanje telesa,
  • raztezanje in
  • izboljšanje zdrave gibljivosti sklepov,
  • krepitev globokih mišic in stabilizatorjev,
  • zmerna intenzivnost in
  • sprostitev ob glasbi.

To je res zabavna vadba, primerna za vse ženske. Iskala sem odmik od visokointenzivnih vadb k bolj ženstvenemu fitnesu, k dolgoročni vadbi, ki bi prinašala vse prednosti, ki jih telo v modernem času potrebuje. Najprej sem vse skupaj bolj predstavljala pod pilatesom, da so ljudje spoznali, kaj to je, zdaj pa jo končno lahko predstavljam pod imenom, kot ga želim – Fit Barre,” pravi Nives, ki je velika vzornica mnogo mladim dekletom. S svojo ekipo inštruktoric Nives ponuja svojo vadbo v Naklem, Kranju, Ljubljani in Mariboru, področje delovanja pa želi še širiti.

Vrnitev k ženstvenosti

"Rada treniram majhne skupine, zato si tako kot v Naklem želim butični butik tudi v Ljubljani. Fit Barre mi je všeč, ker se znova vrača k ženstvenosti, ki se je z visokointenzivnimi vadbami izgubila. Najbolje je, da vsi delamo vse – za srce, vzdržljivost, za krepitev in oblikovanje telesa, pa tudi za umiritev. Prej ali slej bomo zaradi načina življenja, sedenja in stresa vsi potrebovali jogo in pilates, ki vplivata tako na glavo, počutje kot tudi na funkcionalnost telesa. Fit Barre je pač vadba, ki pilates in jogo zapakira in poda bolj zabaven način ob glasbi, ki je ženskam bliže. Velik poudarek je na stabilizacijskih mišicah in na hrbtenici, s katero imamo danes skoraj vsi težave, joga je zraven zaradi raztezanja in dihanja, ozaveščanja telesa. To je ženstvena krepitev telesa, ki zahteva ravno prav napora,” pravi Nives in doda, da zares verjame v to, kar dela, da verjame v zdrav način življenja: “Vadba Fit Barre je super, ker se lahko tudi odlično moderira in je tako za ženske, ki so v odlični formi, kot tiste, ki so se šele odločile, da nekaj naredijo zase. Mislim, da so na koncu ure prav vse zadovoljne in prijetno utrujene. Seveda pa mora vsak najti vadbo, ki mu paše, in vaditelja, ki mu najbolj ustreza.”

“Rada imam veliko športov, atletika, ples ... Zame je še vedno najboljši šport gimnastika, a je zdaj pač ne treniram več, ker je to zelo ekstremen šport. Rada imam športe v naravi, zadnje leto sem začela celo teči, prej teka nisem imela rada. Grem plavat, tudi v hribe jo rada mahnem. Ljudje bi morali bolj uživati v gibanju.”

Kako razgibati življenje?

"Ljudje smo zelo različni, zato mi je kot trenerju zelo pomembno, da znam pomagati. Res verjamem v zdrav način življenja, poznam veliko teorije in tako tudi živim. Zaradi gibanja in zdrave prehrane so ljudje zagotovo bolj zdravi, bolje prenašajo stres in manj posegajo po zdravilih. Zaradi gibanja smo tudi lepši in boljši ljudje. In zaradi vseh teh dejstev nimam slabega občutka, da ljudem prodajam 'bučke', vem, da jim res pomagam. Pri trenerstvu mi zelo prav pride tudi širok nabor mojega znanja – od gimnastike, atletike, plesa, zumbe, fitnesa, aerobike, joge do pilatesa, tako da lahko delam praktično z vsakim – od nosečnice, starejšega gospoda do nekoga, ki ima težave s hrbtenico. Mislim, da znam pomagati vsem, to je moja prednost tako pri osebnem treniranju kot pri vodenih vadbah. Vsaki stranki se pač prilagodim in upoštevam vse njihove sprejemljive želje, da dosežejo svoj cilj. Veste, v resnici so ljudem na poti do cilja ovire največkrat povsem banalne stvari – kako blizu imajo fitnes ali se tam dobro počutijo, zato je zelo pomembno, da mi ljudje zaupajo in se pogovarjajo z menoj."

Trening je zelo pomemben

"Seveda je pri zelo težkem človeku na prvem mestu prehrana, najprej mora izgubiti določeno število kilogramov, da se sploh lahko začne gibati. Drugače pa je gibanje zelo pomemben del zdravega načina življenja, vsi ljudje bi se morali gibati. Gibanje je osnova za zdravje, žal je to premalo poudarjeno. A tukaj ne velja sprehod do trgovine ali s psom, nekajkrat na teden je treba dvigniti pulz in se preznojiti. Dokazano je, da več ko se gibamo, boljše hormonsko stanje imamo, sklepi so bolj gibljivi, več imamo mišične mase, manj imamo maščob, kar pozitivno vpliva tudi na počutje in samozavest. Gibanje sproža tudi hormone sreče podobno kot kos čokolade, a kaj, ko večina raje poje kos čokolade. Poleg tega se pri treningu in med spanjem sproža rastni hormon, ki je hormon mladosti in je kot nekakšen naravni antioksidant."

Preberite še: Trenerka Nives Orešnik razkrila recept za popolno postavo