Osebna trenerka iskreno: "Moje telo je bilo celo življenje podhranjeno (s pretežno veliko hrane)"

Osebna trenerka iskreno: "Moje telo je bilo celo življenje podhranjeno (s pretežno veliko hrane)" (foto: Instagram Nuša Gnezda) Instagram Nuša Gnezda
19. 9. 2021

Na družbenih omrežjih je danes že prava poplava osebnih trenerjev in "popolnih teles". Le redko kdo od njih pa si upa izpostaviti tudi temne plati in napake, ki so jih v svoji karieri počeli. Pred kratkim pa se je opogumila ena od zelo znanih osebnih trenerk pri nas in spregovorila o tem, kako je njeno telo že celo življenje podhranjeno.

Govorimo o Nuši Gnezda, ki je znana predvsem s svojimi programi "FITMAMI". Programi, ki so namenjeni predvsem mamicam, so že zastavljeni veliko drugače, kakor običajno. Nuša v svojih programih daje poudarek predvsem na pravilno izvajanje ter trajnostno pridobivanje moči in stabilnosti. Na svojih socialnih omrežjih pogosto opozarja na napake, ki se dogajajo v fitnes industriji, pred kratkim pa je delila tudi osebno zgodbo o tem, kakšne napake je delala sama. 

Nuša Gnezda je v svojem brutalno iskrenem zapisu razkrila, da je njeno telo že celo življenje podhranjeno.

"Nisem načrtno stradala, jedla sem vse, brez omejevanja. Mislila sem, da jem dovolj, če pojem krof kadar mi zapaše, brez slabe vesti … Sem ok s hrano.

Krivila PCOS za neredne menstruacije (ginekologom sta dovolj dve mestruaciji letno, s PCOS)."

K sreči je Nuša pred kratkim spoznala nutricionistko, ki ji je pisana na kožo in ji pomaga, da si njeno telo opomore. A Gnezda priznava, da se boji pridobivanja kilogramov.

"Pljunila si bom v skledo, ampak globoko v sebi sem se bala zrediti. Podzavestno. Svet, prijateljica od mame, revije, strah pred maščobo, idealiziranje "fit" teles, me je prepričal, da sem samo tako lahko DOVOLJ."

Seveda pa se je tak način življenja začel poznati tudi na zdravju. Nuša je razkrila, katere težave so jo zaradi podhranjenosti pestile.

"Dovolj mi je slabega spanja, viroz, migren, utrujenosti po treningu, izostankov menstruacije, neplodnosti, splavov... Ne upam si pomisliti, kam bi peljalo vse skupaj čez 10-20 let.

Ne da bi zares vedela, je telo izklopilo vse sisteme, da sem lahko dokaj normalno funkcionirala. BIla sem ok, dobro sem se počutila, utrujenost sem pripisovala materinstvu, delu… Telo pa mi je izklapljajo funckije.

To telo naredi, ko je podhranjeno. Ponavljam; podhranjeno z 2000 kalorijami (to je veliko hrane), ne 1200. Ne podhranjeno s hranili, ampak z energijo."

Ob tem Nuša opozarja, da če telo strada ni nujno, da bomo izgubili maščobo. Včasih telo ob stradanju najprej "izklopi" telesne funkcije.

"S tem zapisom začenjam mojo zgodbo, ki ne bo lahka. Zaradi zdravja puščam moje “sanjsko telo” zadaj, tam nekje, nekomu, vsem revijam, vsem Jožicam in Joškotom, ki so mi od otroštva govorili, da je “vitko in fit” telo, zdravo telo."

Nuša si s tem zapisom želi opozoriti vse, da navidez "popolno" telo ni nujno tudi zdravo. Želi si spodbuditi več ljudi, da zase poskrbijo tako, kakor je najboljše zanje in ne tako, kot narekuje družba.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nooshee_fit •FITMAMI• (@nusa_gnezda)