Simona Kern: Pri 37 letih je popolnoma spremenila svoje telo

Simona Kern: Pri 37 letih je popolnoma spremenila svoje telo (foto: Arhiv revije Lea) Arhiv revije Lea
23. 10. 2014

Simona Kern je v zadnjem letu izredno spremenila svoje življenje, ves prosti čas je posvetila treningom, rezultat pa je 6. mesto na fitnes tekmovanju.

Čeprav nekateri ženske, ki gredo pri gradnji mišic do te skrajnosti, obsojajo, pa med njimi ni njen partner Borut Bilač, ki jo je kot nekdanji atlet spodbujal na vsakem koraku.

Simona si je ne glede na vse, ki imajo predsodke do tega, da ženska pri tovrstnih športih toliko preoblikuje telo, da ima v nekaterih primerih večje mišice od moških, všeč, ko se pogleda v ogledalo.

"Ja, všeč sem si in samo to je pomembno, samo to šteje!"

Tako zavrača tudi vse stereotipe o ženskah, ki jih pogosto označijo za možače. "S takšnim razmišljanjem se navadno tolažijo tisti moški, ki nimajo mišic. (smeh) Ne obremenjujem se s tem, enim so všeč suhice, drugim močnejše z oblinami, tretjim pa fit ženske. Vse je stvar okusa in vsak ima svojega. Sploh se nimam za možačo. Verjamem, da sem še vedno obdržala svojo žensko karizmo in seksapilnost," pove Simona, ki sicer izkušenj z negativnimi opazkami in komentarji nima.

Z navdušenjem in občudovanjem jo spremljajo tudi njeni sodelavci in tisti, s katerimi se srečuje kot uspešna poslovna ženska.

"Veste, ko nisem v oblačilih za fitnes, sem videti povsem 'normalno'. Pa še nekaj bi dodala, če obiskuješ fitnes, to še ne pomeni, da boš postal Schwarzenegger," se zasmeje.

Navdušen nad njeno preobrazbo

Borut Bilač je več let veljal za enega izmed najbolj nadarjenih slovenskih športnikov in tudi po končani profesionalni karieri atleta ostaja zvest svoji športni naravi. Ker se zaveda, koliko odrekanj in truda zahtevajo priprave na tako zahtevno tekmovanje, je svoji dragi ves čas stal ob strani.

"Moj Borut je navdušen nad mojo trdo voljo, predanostjo in samodisciplino! Ponosen je! Pohvali, ošteje, motivira, vedno razloži, kako in zakaj. Potolaži in pocrklja me tudi takrat, ko še sama ne vem, da to sploh potrebujem. Hvaležna sem mu za vse nazaj in naprej!" razloži.

Na vprašanje, kaj njen izbranec meni o tem, da ima sama skoraj večje mišice od njega, pa se Simona pošali, da še vedno ni močnejša od Boruta.

Pri 37 letih popolnoma izklesana

Simona Kern, bodybuilderkaKer je bilo tekmovanje Maxximum Open zanjo prvo te vrste, je bil izziv, da se dokaže, še toliko večji. Pri 37 letih je namreč popolnoma spremenila svoje telo, kar je seveda zahtevalo kar nekaj sprememb v njenem življenju, vseeno pa pravi, da o kakšnem drastičnem preobratu ne moremo govoriti.

"Vse življenje sem aktivna in skrbim za uravnoteženo ter zdravo prehrano. Vse to sem želela samo nadgraditi s ciljem, ki je bil udeležitev tekme. Želela sem doživeti prave, resnične priprave. Želela sem videti, česa sem sposobna, in predvsem, česa sta sposobna moje telo in psiha. To ni povezano z leti. Gre za željo, ki sem jo pač samo uresničila pri 37 letih," nasmejano pove.

Je pa dejstvo, da se takšni rezultati ne dosežejo čez noč.

"To zahteva ogromno truda, predanosti in volje. Brez tega ne gre! To ni podvig, ampak je način življenja. Vsak dan posebej. Samo vztrajati je treba in uspeh je zagotovljen," pove Simona, ki je doživela kar nekaj odrekanj pred samim tekmovanjem.

"Lagala bi, če bi rekla, da je lahko. Včasih je izredno težko. Pa sploh ne zaradi najrazličnejših skušnjav, temveč predvsem zaradi okolice, ki te opazuje in obenem ocenjuje. Nekateri zavistno gledajo tvoj krožnik, medtem ko se sami 'bašejo' s pico, in navadno sledi vprašanje: Ja, od česa pa ti sploh živiš? Kot da je pica edina stvar na svetu, od katere se lahko naješ. Medtem ko drugi občudujejo tvojo jekleno voljo in si po tihem želijo vsaj kanček takšne volje. Ampak tudi tega se navadiš in preprosto ignoriraš."

Je pa njen jedilnik nekaj dni prej, preden stopi na oder, vse prej kot običajen, saj opravi 10-dnevno strogo dieto. Zadnji dan pa se na njenem krožniku znajdejo ogljikovi hidrati, torej riž ali sladki krompirček in riba. Seveda je vse brez soli in začimb.

"To ponoviš petkrat na dan. Občutek imaš, kot da bi lahko pojedel celega vola. (smeh) Dan pred tekmo ne treniraš. Samo počivaš in ješ. Luštno, kajne?"

Seveda pa si celotne preizkušnje ne predstavlja brez svojega drugega moškega, ki ji je pomagal do vrhunske pripravljenosti, in sicer trenerja Saša Petka. Zanimalo nas je, ali je v teh mesecih treningov postal njen najboljši prijatelj ali največji sovražnik. "Sovražnik? Nikakor! Predvsem je trener, ki ga spoštujem in pridno ubogam, motivator, včasih tudi psihoterapevt in ja, seveda, tudi prijatelj."