Kaj potrebujete za domači fitnes?

Kaj potrebujete za domači fitnes? (foto: PROFIMEDIA) PROFIMEDIA
15. 12. 2021 Promocijsko sporočilo

Domači fitnesi postajajo vse bolj priljubljeni, v zadnjem času predvsem zaradi ukrepov, ki so bili v preteklem letu velikokrat razlog, da so morali fitnesi in športni centri za določen čas zapreti svoja vrata. Imajo pa seveda še druge prednosti. 

Omogočajo vam, da telovadite kadarkoli, prihranite čas in denar, ki bi ga sicer namenili obisku fitnesa, vaje pa lahko izvajate v miru in svojem tempu.

Pa veste, kaj potrebujete za domači fitnes, da bo res učinkovit in tudi varen? Kaj spada med osnovno opremo, kam jo postaviti in na kaj morate biti pozorni pri montaži?

Primeren prostor za domačo telovadnico

Pri izbiri prostora za domači fitnes je pomembno predvsem, da se lahko v njem popolnoma neovirano gibljete, zato je to lahko dnevna soba, klet, garaža …

Kako preverite, če imate dovolj prostora? Ko se uležete na tla in roke stegnete od telesa, vas pri tem ne sme ovirati pohištvo ali stena. Če bi radi v prostor vključili še naprave, ki so lahko tudi precej velike, pa se pred nakupom in montažo seveda prepričajte, da jih imate kam postaviti.

Pomembno je tudi, da imate v prostoru dovolj svetlobe in predvsem svežega zraka oziroma možnost, da prostor prezračite.

Katero opremo potrebujete?

Za domačo vadbo v resnici ne potrebujete prav veliko, sploh če ste začetnik. Priporočljivo je namreč, da sprva delate vaje z lastno težo, sčasoma, ko se bo vaša telesna pripravljenost izboljševala, pa lahko začnete dodajati uteži. Tako boste ves čas obremenjevali svoje mišice in nadgrajevali formo.

Med osnovno opremo, ki bi jo moral imeti vsak dober domač fitnes, spadajo:

• uteži po 1 kg, 2 kg in 3 kg, 
• blazina za fitnes oz. mehka penasta podloga,
• dolga elastika, s katero boste vaje lahko nekoliko otežili ter  
• zračna in funkcionalna oblačila.

Če želite bolj profesionalno in raznoliko opremo, pa se lahko odločajte za različne vadbene klopi, kletke, sobno kolo, tekaško stezo ... Na spletu lahko najdete veliko spletnih trgovin, ki ponujajo telovadne naprave, vendar se je priporočljivo prej dobro pozanimati o proizvajalcih in kakovosti naprav. 

Bodite previdni, ko montirate in uporabljate opremo 

Če se boste odločili za opremo, poskrbite, da tla v prostoru ne bodo drseča in spolzka, kar lahko preprečite z namestitvijo gumirane podlage.

Posebej previdni bodite pri montaži pripomočkov na steno, vrata ali strop. Da se med vadbo ne bi poškodovali, morate pred montažo dobro prebrati priložena navodila in jih tudi dosledno upoštevati.

Pred začetkom izvajanja vaj si vedno oglejte tudi, kako vaje izvajajo strokovnjaki oz. športni pedagogi in trenerji. Če z vadbo šele začenjate, je priporočljiv tudi obisk funkcionalne ali pa crossfit vadbe za začetnike, saj se boste tam naučili osnov, ki so zelo pomembne za varno izvajanje vaj in preprečevanje poškodb mišic, sklepov in hrbtenice.

Opremo tudi zavarujte

Ne glede na to, kje ste si doma uredili domači fitnes – v dnevni sobi, garaži ali kleti, svojo opremo zavarujte, še posebej, če ste za njo odšteli več denarja. To vam omogoča zavarovanje doma pri Zavarovalnici Triglav, in sicer zavarovanje stanovanjske opreme.

Hitro in enostavno lahko zavarovanje sklenete tudi preko spleta.