Po 50. letu redno izvajajte te vaje za boljše ravnotežje!

Po 50. letu redno izvajajte te vaje za boljše ravnotežje! (foto: profimedia) profimedia
8. 11. 2022

Tudi po 50. letu ne zanemarite gibanja - ravno takrat je pomembno, saj vas lahko reši marsikatere zdravstvene težave. Tu je nekaj vaj, ki jih izvajajte redno. 

Ali še vedno verjamete prepričanju, da vadba ni za starejše od 50. leta? Ravno nasprotno, redno gibanje in pravilno izvajanje vas lahko prikrajša za marsikatero težavo in vas ohrani zdrave ter mobilne. Zato smo danes pripravili nekaj vaj za ravnotežje, s katerimi lahko preprečite padce, zvine in izgubo ravnotežja že ob majhni napaki. 

Preden se lotite vaj: vaje izvajajte pravilno, saj vam drugače ne bodo pomagale, lahko pa naredijo škodo. Svetujemo, da si za gibanje omislite tudi osebnega trenerja, ki vas bo naučil pravilnih različic vaj in vam svetoval tudi glede vadbe. 

Tako, ste pripravljeni na vaje? Vse pripomočke imate doma, pri nekaterih vajah pa jih ne boste potrebovali. 

Ravnotežje na eni nogi

Prvo vajo dobro poznate in jo včasih izvajate tudi nevede. Čeprav se zdi preprosta, boste ugotovili, da potrebujete kar nekaj ravnotežja. 

Postavite noge v širino bokov in ocenite svoje ravnotežje. Po potrebi postavite stol na obe strani ali le na eno stran, lahko poskusite tudi brez stola. Počasi dvignite nogo v zrak, pri čemer se skušajte čim manj opirati na roke in majati. Skušajte ohraniti ravno držo. 

Nogo v zraku držite 10 sekund, potem jo spustite in dvignite drugo nogo. 

Dotik z nogo

Pri tej vaji boste potrebovali stol za oporo (če potrebujete oporo) in pručko, stopnico ali drugo rahlo dvignjeno podlago. 

Ko ste pripravljeni, se z eno roko rahlo oprimite stola, ali poskusite brez opore. Dvignite eno nogo od tal, se z njo dotaknite stopnice in jo položite na tla. Ponovite z drugo nogo. 

Pri tem skušajte ohraniti ravno držo in se ne majajte v eno ali drugo stran. Napnite trebušne mišice. Naredite po 10 dotikov z vsako nogo. 

Odmik noge

Če potrebujete oporo, si prinesite stol. 

Z obema rokama se oprimite naslonjala stola ali poskusite brez opore. Če boste brez opore, iztegnite roki na vsako stran, da boste ujeli ravnotežje. Z eno nogo najprej naredite odmik naprej in jo postavite spet v prvotni položaj. Potem jo odmaknite na stran in nazaj v prvotni položaj. Nazadnje še nazaj in spet v prvotni položaj. 

Ponovite z drugo nogo in naredite 10 takšnih odmikov na obe nogi.

Korakanje

Oprimite se stola ali delajte brez opore. Če boste delali brez opore, naj roke sledijo gibanju telesa. Vaja ima preprosta navodila: korakajte na mestu, pri čemer kolena dajajte čim višje. 

Počepi

Dobro jih poznate in lahko izboljšajo tudi ravnotežje. Pri počepih pazite, da bo hrbet raven in da bodo cela stopala na tleh, vključno s peto. Napnite trebušne mišice in mišice zadnjice. 

Spuščajte se počasi, tako da upognete kolena pod kotom 90 stopinj. Naredite 10 počepov. 

Dvigi na prste

Oprimite se držala stola z eno ali dvema rokama, potem pa se dvignite na prste, kolikor visoko morete. Pri tem ohranite pokončno držo. Spuščajte se na pete zelo počasi in se komaj dotaknite tal, potem se spet dvignite. Naredite vsaj 10 dvigov na prste.