Trebuh za lenuhe

30. 7. 2009

Ste tudi vi opazili, da so imeli bodibilderji stare šole zelo ozke pasove in zato značilno V-postavo, današnji testosteronski odvisneži pa so še najbolj podobni hrastovim hlodom?

Nikar ne listajte sumljivih revij s fotografijami moških, ob katerih se sprašujete, kateri od njih je na steroidih in kateri ne. Potrebujete le ozek pas, zaradi česar bodo vaša ramena in prsni koš videti še večji. Da pa bo vaš pas ozek, vam ne bo treba narediti na tisoče trebušnjakov, le majhen trik iz starih časov upoštevajte.

Raven trebuh

Kadar govorimo o ravnem, vitkem in močnem trebuhu, moramo imeti v mislih dve stvari. Prva je poraba kar največjega deleža maščob. Če na trebuhu ni sala, se bodo videle izklesane trebušne mišice, to je jasno.

Druga ključna stvar pa je razširjenost trebuha. Tudi če se znebite čisto vse maščobe okoli trebuha, vam štrleč vamp ne bo ravno v ponos.

Delni razlog za tak trebuh je lahko drobovinska maščoba, ki obkroža notranje organe in je pravzaprav najnevarnejša vrsta telesnih maščob. Vendar pa se s hujšanjem stopi tudi ta nadloga, tako da ni nujno kriva za velik trebuh.

Kaj pa, če težave povzročajo oslabljene mišice, ki bi morale trebuh držati na svojem mestu? Večina vas je že slišala za šesterčke (oziroma osmerčke), znane tudi kot prema trebušna mišica oziroma strokovno rectus abdominis. Pa ste že kdaj slišali za človeški naravni pas oz. prečno trebušno mišico (transversus abdominis), katere spodnji del s potiskanjem trebušnih organov nazaj zmanjšuje premer trebušne votline?

Toda prečna mišica ne more opravljati svoje naloge, če drobovinska maščoba preveč pritiska in vaš trebuh zato štrli preveč ven. Kaj zdaj? Nič lažjega, berite dalje!

Lenuhovi trebušnjaki

Najboljšo vajo za trening prečne trebušne mišice zagotovo že poznate. Da ne? Pa saj jo izvajate skoraj vsak dan: ko se pred ogledalom napihujete ali pa ko gre na plaži mimo vas kaka huda mačka – v obeh primerih potegnete trebuh vase.

Poskusite to: izdihnite, potegnite trebuh vase in se osredotočite na spodnji del trebušnih mišic, ki naj bodo čim bližje hrbtenici. Preprosteje povedano – popek poskusite približati hrbtenici in napnite trebuh (kot pri boksu). Ob pravilni izvedbi boste kar dobro začutili, kako se vam napenjajo spodnje trebušne mišice. Če imate občutek, da vas mišice pečejo, potem vadite pravilno.

Napetost zadržujte 10 sekund, nato pa jo popustite. Vzemite si 5 sekund za dihanje. To je bila ena ponovitev, vi pa jih morate narediti 5 na serijo.

Opisano vajo izvajajte vsak dan, in sicer v več serijah s 5 ponovitvami. To pomeni, da boste vajo izvedli že zjutraj, ko se zbudite in se vam še ne da vstati iz postelje – ko že ravno govorimo o lenuhih.

Se greste potem morda obrit, oprhat ali si umit zobe? Ni problema, čas je za še eno serijo 5 ponovitev. Je vožnja v službo dolgočasna? Nič več, saj boste naredili novih s 5 ponovitvami. Ima šef novo mlado tajnico? Brž potegnite trebuh vase! In tako čez ves dan, do trenutka, ko se zvečer končno uležete v posteljo in svoji ljubi rečete, naj se umiri, ker je čas za še zadnjih 5 ponovitev.

Sprva se bodo vaše trebušne mišice hitro utrudile, sčasoma pa boste lahko vztrajali čedalje dlje. V dveh ali treh tednih rednega ponavljanja vam bo vaja prešla v navado in boste trebuh brez razmišljanja vlekli vase. Tudi če je na vaši zračnici še kar nekaj maščobnih zalog, vas bodo mišice stisnile bolj kot vsak steznik. Po besedah tistih, ki so vajo že preizkusili, kar za en centimeter na teden.

Peter Kapele