Vaje za lajšanje bolečine v vratu in prsnem delu hrbtenice

Vaje za lajšanje bolečine v vratu in prsnem delu hrbtenice (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
23. 11. 2013 Vir: Lisa

Da lahko naše mišice učinkovito opravljajo svoje delo, morajo biti dovolj prožne in seveda dovolj močne ter vzdržljive. Daljše vztrajanje v neki prisiljeni drži jih zakrči, zato jih moramo po potrebi sproščati z razteznimi vajami oz. stretchingom.

Pri vseh razteznih vajah je pomembno, da poslušamo lastno telo in stretching izvajamo do rahle bolečine, ki pa ne sme biti neprijetna.

Potrudimo se, da imamo držo telesa in hrbtenico ves čas v zravnanem položaju. Ne smemo pozabiti tudi na dihanje, ki naj bo enakomerno in sproščeno.

Raztezne vaje za vratni del hrbtenice

Cilj: Raztegniti vratne mišice in sprostiti napetost, ki jo je povzročila slaba telesna drža.

  • Udobno se usedemo. Sprostimo ramena in dvignemo glavo. Pogled usmerimo naravnost predse ter nagnemo glavo čim bližje desnemu ramenu. Položaj zadržimo 30 sekund, nato glavo ponovno vrnemo v začetni položaj. Ponovimo še v drugo smer.
  • Ponovimo isto kot prej, le da glavo obrnemo v levo. Zadržimo 30 sekund, nato glavo ponovno vrnemo v začetni položaj. Ponovimo še v drugo smer.
  • Ponovimo isto kot prej, le da brado spustimo na prsi, vztrajamo 30 sekund, nato pa glavo spet dvignemo v začetni položaj. Sledi pogled navzgor. Glavo potisnemo nazaj in sprostimo ramena.
Raztezni vaji za prsni del hrbtenice

Sledita dve od najljubših vaj za razteg in sprostitev mišic prsnega dela hrbtenice in ramenskega obroča.

Lahko ju izvajamo tudi večkrat dnevno, vsakič ko začutimo napetost oz. neprijeten občutek.

  • Sklenemo prste obeh rok in ju iztegnemo naravnost predse. Ramena dvignemo proti ušesom, glavo potisnemo naprej, lopatice pa poskusimo čim bolj oddaljiti drugo od druge. V tem položaju vztrajamo 30 sekund.
  • Nogi postavimo v dvojno širino ramen, nagnemo se čim bolj naprej, z rokama pa objamemo obe nogi pod kolenskim sklepom. S pomočjo rok se potegnemo naprej in proti tlom. Zadržimo 30 sekund.
Kako pogosto izvajamo vaje?

Raztezne vaje lahko izvajamo pogosto, skratka vedno, ko se zaradi prisilne drže pojavi zoprn občutek napetosti v tem delu telesa.

In še nasvet za konec

Ne čakajte na popoln trenutek za vadbo, ampak začnite TAKOJ (ne zvečer, jutri ali v ponedeljek)! Vaše telo vam bo zelo hvaležno.

Barbara Novak je profesionalna osebna trenerka z ameriško licenco AFPAA