Video: Vektor - vaje za čvrsto zadnjico

Video: Vektor - vaje za čvrsto zadnjico (foto: Arhiv | Aktivni.si) Arhiv | Aktivni.si
16. 5. 2014

Tudi vas premamijo različne reklame, kjer vas vabijo k nakupu najnovejših pripomočkov in rekvizitov, ki obljubljajo hitre in odlične rezultate?

Na žalost večina od teh pripomočkov ne pripomore k funkcionalnosti vašega organizma. Določen rezultat že prinesejo, večina v smislu povečane tonizacije in malenkostnega oblikovanja telesa, ki pa je največkrat rezultat vašega trdega vsakodnevnega dela in ne samega pripomočka.

5 barvnih trakcev = VEKTOR

Vektor je popolnoma enostaven rekvizit, inovacija, ki prihaja iz PBS centra športne odličnosti, kjer lahko dobite tudi ključno znanje za njegovo podrobnejšo uporabo.

Da je rekvizit resnično enostaven, kaže tudi dejstvo, da je sestavljen zgolj iz petih barvnih trakov, zalepljenih na tla. Trakci tvorijo smer gibanja, postavljeni pa so v razmiku 45 stopinj. Tako lahko zagotovimo, da je kretnja čista in popolnoma definirana. S tem rekvizit lahko postane tudi neke vrste diagnostično sredstvo, zanj pa boste odšteli le nekaj evrov.

Rezultati?

Vsaka kretnja noge ali roke v smeri izbranega traku zahteva angažiranost vseh mišic, ki stabilizirajo trup in medenico.

Če iščete primerne vaje, ki bodo izboljšale vaše ravnotežje, gibljivost in stabilnost, potem so izbrane vaje body tehnike na vektorju pravi izbor. Ne nazadnje se izboljša tudi hitrost mišičnega krčenja, kar zna priti prav v marsikaterih okoliščinah, ko je potrebna hitra reakcija telesa. Rezultat ne bo viden zgolj v lepši in bolj tonizirani zadnjici, z njim boste še kako aktivirali tudi centralni živčni sistem.

Z izbranimi BODY™ vajami do čvrstejše zadnjice

Zalepite pet trakcev različnih barv v razmiku 45 stopinj, vsak trakec je dolg en meter. Izbrane vaje so enostavne, a učinkovite.

Pri vsaki vaji bo zadostovalo od 6 do 8 ponovitev.

1. Izpadni korak

S stojno nogo stopi pred stičišče vseh barv, druga noga je v zraku s pokrčenim kolenom, roke prepletene pred telesom v višini ramenskega obroča. Medtem ko je popek 'prilepljen' na hrbtenico, nekaj pozornosti usmerite tudi v samo držo. Naj bo ta čim bolj vzravnana.

Z izdihom se z dvignjeno nogo spustite na srednji trakec. Naj se obe koleni dotakneta tal, stopalo naj cilja točno na vektor in ne na medprostor. Z vdihom zavestno aktivirajte zadnjico in se dvignite nazaj v osnovni položaj.

Poskušajte zadržati ravnotežni položaj in telo za trenutek zadržati v čim bolj vzravnanem osnovnem položaju. Z naslednjimi ponovitvami dvignjena noga potuje po različnih barvah, trup je ves čas usmerjen proti srednjemu traku, prav tako stojna noga.

Ozavestite in začutite razliko v odzivanju telesa glede na barvo, na kateri izvedete izpadni korak.

Ne pozabite zamenjati nog.

2. Predklon z zanoženjem

Stojna – na primer desna noga – je na stičišču vseh barv. V tem primeru je leva noga dvignjena in pokrčena v kolenu. Z vdihom dvignite roke v vzročenje, vzravnajte telo in se hkrati s prsti leve noge dotaknite rdečega (srednjega) vektorja. Z izdihom se leva noga iz položaja prednoženja premakne v zanoženje, koleno pa je pokrčeno. Istočasno se spustite v predklon in se z desno dlanjo dotaknite srednjega vektorja.

Medtem ko z vsako ponovitvijo dlan potuje po različnih vektorjih, je stojna noga ves čas iztegnjena, druga noga se vedno pomakne v zanoženje v isti položaj (v liniji srednjega vektorja). Velja še opozorilo: v trenutku, ko se boste vračali iz predklona v vzravnan položaj, stisnite mišice zadnjice.

Spremljajte reakcije telesa, ko se boste spuščali v predklon. Se mišice kolka, zadnjice in hrbta odzivajo enako na eni in drugi strani?

3. Netopirček z rotacijo trupa

Tokrat ste v klečečem položaju. Desno koleno na stičišču vseh barv, levo stopalo je v projekciji zadnjega vektorja na levi strani, dlani so prepletene za glavo in komolci v čim bolj razmaknjenem položaju.

Z vdihom primaknite zadnjico k levemu kolenu (začutili boste raztezanje mišic z notranje strani stegen), kjer levi komolec čim bolj precizno sledi liniji levega kolena. Z izdihom težišče telesa ponovno prenesete na oporno nogo in upognete zgornji del telesa (netopirček).

Nogo pri menjavi vektorja poskusite dvigniti v zrak kontrolirano, aktivirajte mišice trupa. Ne pozabite, da je treba trup vedno zarotirati v smer kolena na vektorju. Čutite reakcije v mišicah kolka, stegna in tudi hrbta? Ne pozabite zamenjati strani.

4. Skleca z rotacijo kolka

Zadnja vaja bo pripomogla tudi k bolj toniziranim mišicam roke. Leva noga v opori na kolenu, desna noga je vso vajo v zanoženju, v liniji srednjega vektorja. Višje jo boste dvignili, boljše bo.

Z dlanmi 'objemite' srednji vektor. Sam položaj zahteva kar veliko angažiranost mišic celotnega organizma ...Namesto običajnih štirih podpornih ploskev (obe roki in obe nogi) imate tokrat zgolj tri in še te so razporejene na zelo ozkem pasu.

Z vdihom se spustite v ozko 'triceps' skleco na srednji vektor, z izdihom se uprite v obe dlani in poskušajte čim bolj 'pogrbiti' hrbet (s tem boste raztegnili mišice hrbta, predvsem medlopatičnega področja) in istočasno dvignjeno nogo zarotirati v kolku. Pri rotaciji kolka bodite pazljivi, da noga ostane tako v višini zadnjice kot tudi v liniji srednjega vektorja.

Z naslednjo ponovitvijo spremenite zgolj položaj trupa in zgornjih ekstremitet in se postavite na naslednji vektor, kolki in noge ostanejo v nespremenjenem položaju.

Razliko bi morali opaziti predvsem na področju hrbta.

Pri vajah bodite precizni. Koža na področju nog in zadnjice bo bolj tonizirana v kratkem času. Poskušajte občutiti razliko med desno in levo stranjo telesa, ozavestite, katera kretnja vam je v določenem položaju težja glede na eno ali drugo aktivirano nogo.

Vektor ni zgolj izvrsten pripomoček za oblikovanje zadnjice, je rekvizit, s katerim boste okrepili celotno telo, vplivali na njegovo funkcionalnost ter povečali medmišično komunikacijo. 3, 2, 1, zdaj!

Če imate dodatna vprašanja, kar pogumno kontaktirajte center, kjer vam bodo z veseljem pomagali pri izboru vaj, ki bodo ustrezale vašemu tipu telesne drže in cilju, ki ga želite doseči.

Napisala: Barbara Tavčar, master body inštruktor
PBS športni center odličnosti
www.bodytehnika.si
www.facebook/teoael

Video produkcija: Danijel Čančarević