Zakaj vse so - poleg zavidljivih pogledov - pomembne trebušne mišice? 3 super vaje za močen in vitek trebuh!

Zakaj vse so - poleg zavidljivih pogledov - pomembne trebušne mišice? 3 super vaje za močen in vitek trebuh! (foto: profimedia) profimedia
23. 1. 2020

Močne in trenirane trebušne mišice niso pomembne le zaradi tega, da dobro izgledamo na plaži in v ozkih kavbojkah, ampak sodelujejo prav pri vseh telesnih gibih.

Sodelujejo pri vseh telesnih gibih

Glavno opravilo trebušnih mišic je stabilizacija celotnega trupa, zato je tudi potrebno imeti trdno in stabilno jedro telesa. Trebušne mišice so najbolj obremenjena mišična skupina, saj sodelujejo že pri dihanju, kot tudi sodelujejo pri vseh telesnih premikih in aktivnostih.

Držijo in varujejo hrbet

Trebuš­ne mišice so tiste, ki telesu omogočajo pokončno držo, kar pomeni, da hrbtenice ne upogibajo, ampak ji upogibanje preprečujejo. Prav tako varujejo predvsem spodnji del hrbta pred poškodbami.

Poglejte te tri odlične vaje za trebuh!

Trdno in stabilno jedro, dobri pri športu

Prav vsi športniki (na svetu poznamo okoli 8 tisoč različnih športov) trenirajo in poskušajo izboljšati svoje trebušne mišice, saj so ena izmed osnov dobrega in celovitega športnika.

profimedia

Boljše ravnovesje in ravnotežje

Trebušne mišice skrbijo za harmonijo in skladnost gibanja vaše medenice, spodnjega dela hrbta, bokov in trebuha.

Ščitijo notranje organe in osrednje živčevje

Ščitijo vaše zelo zaposlene organe, ki se nahajajo v trebušni votlini - želodec, jetra, žolčnik, vranica, trebušna slinavka, tanko črevo, ledvice, debelo črevo in nadledvične žleze. Trebušne mišice ščitijo vašo hrbtenjačo (živčni sistem), ki leži v hrbteničnem kanalu.

P.s.: Pri »natreniranih« ženskah ali moških je še bolj kot tako imenovane »six pack« zgornje trebušne mišice, seksi spodnja trebušna medenična mišica v obliki črke V. Dobro natrenirana medenična mišica seveda pomeni tudi večjo hitrost in vzdržljivost pri miganju in kroženju z medenico in boki npr. pri plesu ali seksu …

3 super vaje za stabilizacijo in močne trebušne mišice

DESKA NA ROKAH

profimedia

Desko v najbolj osnovni različici izvajamo na trdi podlagi, tako da najdete stabilen položaj. Roke naj bodo pod rameni, noge naj bodo stegnjene. Napnemo trebušne mišice, tako da trebuh rahlo povlečemo navznoter, kot da bi želeli potegniti popek proti hrbtenici.

Poravnamo hrbet, da s svojo linijo spominja na desko. Napnemo zadnjico in vzdržujemo napetost skozi vso vajo. Bokov med izvajanjem vaje ne dvigujemo navzgor in jih tudi ne spuščamo proti tlom. Glavo držimo v podaljšku hrbtenice in ne upogibamo vratu navzgor ali navzdol. Hrbtenica je ves čas lepo poravnana.

Vajo ponovite 3-krat po 30 sekund!

DINAMIČNA DESKA

profimedia

Pri tej deski menjavajte položaj na iztegnjenih rokah in na podlahteh tako, da iz položaja na podlahteh najprej iztegnete eno roko in ji nato priključite še drugo ter spet spustite eno roko nazaj na podlahti in ji priključite drugo. Pazite, da pri premiku napnete mišice in s tem preprečite rotacijo telesa ter ohranjate lepo poravnano držo.

Vajo ponovite 3-krat po 30 sekund!

HODEČI PLANK

Začnite v položaju za plank in postavite stopala na izbrani izdelek za drsenje ter se začnite z rokami pomikati naprej proti koncu svoje ‘poti’ – vsaj 10 metrov. Če potrebujete počitek, počivajte kako minuto, nato ponovite vajo in se vrnite na start.

Vajo ponovite 3-krat po 30 sekund!

Preberite še: Kakšen učinek ima 5 minut planka na vaše telo