7 stvari o smučanju in smučarskih skokih, ki jih (verjetno) niste vedeli

7 stvari o smučanju in smučarskih skokih, ki jih (verjetno) niste vedeli (foto: YouTube) YouTube
24. 1. 2019

Zdaj že veste, kateri tip smučarja ste, zato je napočil čas, da preverimo, koliko dejansko veste o smučanju. Ali ste vedeli ...

1.

Kombinacija smučanja in baleta (pozneje imenovana balet na smučeh) je bila nekoč zelo priljubljena. Med letoma 1960 in 2000 je umetnost izvajanja brezhibnih baletnih gibov na smučeh povzročila pravo norijo, na žalost pa so jo po dveh olimpijskih igrah opustili.

2.

Smučanje je najhitrejši šport na svetu, ki ne vključuje motornih vozil, najhitrejšo smuko v zgodovini (s strašljivo hitrostjo 254,958 kilometrov na uro) pa je opravil Italijan Ivan Origone leta 2016. Pri ženskah je najhitrejša Valentina Greggio, ki je dosegla hitrost 247.083 km/h.

3.

Po belih strminah smo se na našem ozemlju začeli poditi leta 1689, smučanje je potekalo na Blokah, kjer so se ohranile bloške smuči. Skoraj 200 let kasneje so se pojavile prve skandinavske smuči, ki so napovedovale konec bloškim smučem.

4.

Leta 1945 je na ozemlju Cerkljanskega potekala prva partizanska smučarska olimpijada, na kateri so partizani tekmovali v patruljnem teku, veleslalomu in smučarskih skokih. To je čas, ko so pognale korenine, med drugim, begunjskega Elana - 12 obrtnikov in inženirjev je izdelalo več sto parov lahkih, vzdržljivih lesenih smuči za partizanskih čete.

Več si preberite na www.elanskis.com

5.

Pri smučarskih skokih športnik pogosto sedem sekund preživi v zraku, v tem času pa leti tudi do 250 metrov daleč.

Avstrijec Stefan Kraft je trenutno svetovni rekorder v smučarskih skokih; leta 2017 je namreč poletel neverjetnih 253,5 metrov. Pri ženskah je rekorderka Daniela Iraschko, ki je poletela 200 merov.

6.

Kultni angleški heroj Michael »Eddie the Eagle« Edwards (Orel Eddie) je v Združenem kraljestvu dosegel prepoznavnost, ko je kot prvi smučarski skakalec v zgodovini zastopal Veliko Britanijo na olimpijskih igrah. Leta 1988 se je na zimskih olimpijskih igrah v kategoriji smučarskih skokov uvrstil na zadnje mesto, hkrati pa je postal britanski rekorder v smučarskih skokih.

Veliko ljudi ne ve, da je večino svoje opreme nabral iz zaloge izgubljene lastnine, ker ni imel denarja in sponzorjev.

7.

Beseda za smučanje (angl. »ski«) prihaja iz besede skíð, staronordijske besede, ki pomeni »odlomljen kos lesa«. Smuči so najprej uporabljali skandinavski kmetje in lovci v srednjem veku, nato pa jih je v 18. stoletju švedska vojska začela uporabljati za treninge. Resnično priljubljenost pa so dosegle v 19. stoletju, ko je smučanje kot šport postalo zares priljubljeno, od takrat naprej pa se samo vzpenja.

Gremo smučat! Prijavite se na smučarski dan.